Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

23/3/11

"Εναλλακτικός Τουρισμός": Επιδοτήσεις σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία κλπ.

Ο εναλλακτικός τουρισμός περιλαμβάνει το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών, οι οποίες διακρίνονται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτιμήσεις και τα κίνητρα των τουριστών, απευθύνονται σε ένα εξειδικευμένο κοινό, τηρούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και συμβάλλουν στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης.

Η συγκεκριμένη Πράξη αποσκοπεί:

Στη διαφοροποίηση και στον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με την επιχειρηματική αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Στην ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος.
Στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης.
Στην κατεύθυνση αυτή, μέσω της Πράξης "Εναλλακτικός Τουρισμός", θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας ή περισσότερων ειδικών ή/και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως:

Αθλητικός τουρισμός αναψυχής
Πολιτιστικός τουρισμός
Θαλάσσιος τουρισμός
Τουρισμός υπαίθρου
Γαστρονομικός τουρισμός
Τουρισμός υγείας και ευεξίας

Επιδοτήσεις σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία

Και τον τουρισμό γαστρονομίας έρχεται να υποστηρίξει το πρόγραμμα εναλλακτικός τουρισμός, που επιδοτεί με ποσοστό από 40% μέχρι και 45% για την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ. Ο γαστρονομικός τουρισμός ενθαρρύνει τη συμμετοχή του επισκέπτη σε εμπειρίες που συνδέονται με την τοπική κουζίνα και την ανάδειξη της ιδιαίτερης γαστρονομικής ταυτότητας μιας συγκεκριμένης περιοχής.

Από το πρόγραμμα μπορούν να επιδοτηθούν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και πιο συγκεκριμένα:

Τα εστιατόρια και μπαρ που βρίσκονται μέσα σε ξενοδοχεία.
Εστιατόρια, ταβέρνες και ψαροταβέρνες (με ή χωρίς ζωντανή μουσική).
Κοσμικές ταβέρνες.
Κέντρα διασκέδασης.
Οινομαγειρεία και οινεστιατόρια (οικογενειακές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό).
Ουζερί, μεζεδοπωλεία, τσιπουράδικα, ζυθοπωλεία.
Υπηρεσίες εστίασης που προσφέρονται από παραδοσιακά καφενεία.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι κάθε επιχείρηση που υποβάλλει επενδυτικό σχέδιο είναι υποχρεωμένη να δηλώσει εγγράφως όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στα οποία ενδεχομένως συμμετείχε κατά την τελευταία τριετία, καθώς και το συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων που είχε λάβει -αν είχε λάβει- σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να ελεγχθεί και να αξιολογηθεί το επενδυτικό της σχέδιο.

Οπως ρητά ορίζεται στο πρόγραμμα εναλλακτικός τουρισμός, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται στην ίδια επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε περίοδο τριών ετών. Επίσης τονίζεται ότι (σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 5 του Κανονισμού της Επιτροπής1998/2006) απαγορεύεται η σώρευση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας με άλλες κρατικές ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες, αν από αυτήν τη σώρευση προκύπτει ένταση ενίσχυσης μεγαλύτερη από αυτήν που καθορίζεται με βάση συγκεκριμένα δεδομένα εκάστης περίπτωσης σε κανονισμό περί απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφαση που έχει εκδώσει η Επιτροπή.

Ποιες ενέργειες επιδοτούνται

Οι επιχειρήσεις μπορούν να επιδοτηθούν για σειρά ενεργειών. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Για να ενσωματώσουν γεύσεις και πιάτα της τοπικής κουζίνας (της περιοχής που δραστηριοποιούνται) στα προσφερόμενα εδέσματα.

Για τη δημιουργία γαστρονομικών και οινοτουριστικών διαδρομών.

Επισκέψεις σε μονάδες και εργαστήρια παραγωγής και μεταποίησης τοπικών προϊόντων, όπως είναι παραδοσιακά ελαιοτριβεία, αγροκτήματα, αμπελουργικές μονάδες, οινοποιεία, εργαστήρια κ.λπ.

Και ακόμα δράσεις που αφορούν: γευσιγνωσία, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις, ειδικές εκθέσεις μόνιμου χαρακτήρα, εφαρμογές εικονικής περιήγησης, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Η κάθε επιχείρηση μπορεί να καταθέσει επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού κατ' ελάχιστον 15.000 ευρώ και με μέγιστο όριο τα 400.000 ευρώ. Η επιδότηση φτάνει στο 40%, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους, οπότε έχουν πρόσθετο bonus 5% και να επιδοτηθούν για το 45% του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου τους.

Διαδικασία
Οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα των 20 εκ. €

H δραστηριοποίηση της επιχείρησης στην παροχή υπηρεσιών εναλλακτικών μορφών τουρισμού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή της στο πρόγραμμα Εναλλακτικός Τουρισμός. Επίσης η επιχείρηση θα πρέπει να λειτουργεί νόμιμα και να είναι σε ισχύ όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο άδειες λειτουργίας (όπως είναι οι άδειες για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος).

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης η επιχείρηση να έχει κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και γι' αυτό είναι απαραίτητη η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης από την αρμόδια εφορία.

Η επιχείρηση δεν πρέπει να έχει επιδοτηθεί την τελευταία 3ετία -από προγράμματα και δράσεις κρατικών ενισχύσεων που εμπίπτουν στον κανόνα De Minimis- και οι οποίες αθροιστικά μαζί με την αιτούμενη επιχορήγηση υπερβαίνουν τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Η επιχείρηση θα δηλώνει στο έντυπο υποβολής καθώς και στην υπεύθυνη δήλωση τόσο τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται βάσει άλλων καθεστώτων ενίσχυσης και για τα οποία έχει λάβει κρατική ενίσχυση την τελευταία τριετία, πριν από την υποβολή της αίτησης. Φυσικά η επιχείρηση δεν πρέπει να είναι προβληματική.

Να μην εκκρεμεί εις βάρος της διαδικασία ανάκτησης -μέρους ή όλου- χορηγηθείσας ενίσχυσης. Επίσης η κάθε επιχείρηση υποβάλει 1 μόνο πρόταση έργου για κάθε ΑΦΜ. Σε περίπτωση που υποβάλει περισσότερες από 1 προτάσεις απορρίπτονται όλες και αποκλείεται η εκ νέου δυνατότητα υποβολής πρότασης.

Αν όμως κάτω από τον ίδιο ΑΦΜ αντιστοιχούν περισσότερα του ενός Ειδικά Σήματα Λειτουργίας, τότε ο ενδιαφερόμενος επενδυτής δύναται να υποβάλλει διαφορετικά επενδυτικά σχέδια, υπό την προϋπόθεση ότι αθροιστικά δεν υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ.

Το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών / ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης κατά το τελευταίο έτος. Τα ανωτέρω προκύπτουν από νόμιμα αποδεικτικά του έτους 2010.

Για τις επιχειρήσεις που κατά την περίοδο 1/1/2010 έως 30/6/2010 δεν υποχρεούνται στην τήρηση λογιστικών βιβλίων, τα ακαθάριστα έσοδα προκύπτουν από την αναγωγή του δηλωθέντος εισοδήματος που αντιστοιχεί στα τεκμαρτά εισοδήματα χωρίς παιδιά, όπως προκύπτει από την απόφαση ΠΟΛ. 1164/30.11.09 που αφορούν την περίοδο 1/1/2010 έως 30/6/2010.

Η αναγωγή γίνεται με τη διαίρεση των δηλωθέντων εισοδημάτων για το παραπάνω διάστημα με το συντελεστή 0,32.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι

Oι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι επιλέξιμες για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου οι εξής δαπάνες:

O ΦΠA.
Oι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού.
Oι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος Eναλλακτικός Tουρισμός.
Oι δαπάνες leasing για την αγορά των παγίων, εκτός αν με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου η κυριότητά τους περιέλθει στην κυριότητα του φορέα της επένδυσης.
H χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που θα εγκριθούν είναι 15 μήνες.

Oπως προαναφέραμε ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά σχέδιο ορίζεται κατ΄ ελάχιστο στις 15.000 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβεί τις 400.000 ευρώ.

Eπενδυτικά σχέδια που δεν τηρούν τα ελάχιστα και μέγιστα αποδεκτά όρια απορρίπτονται.

H επιχείρηση επιδοτείται σε ποσοστό 40% (και 45% αν εδρεύει σε μικρό νησί με λιγότερους από 3.100 κατοίκους). Tο υπόλοιπο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού θα καλύπτεται με ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης.

Mπορεί για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου να λάβει δάνειο από τράπεζα, αποκλείεται όμως ως μορφή δανεισμού ο αλληλόχρεος λογαριασμός.

Oμως επιτρέπεται η κίνηση του δανείου να γίνεται μέσω αλληλόχρεου λογαριασμού, εφόσον υπάρχει ξεχωριστή πράξη στον εν λόγω λογαριασμό, από την οποία να προκύπτει ότι το δάνειο προορίζεται για την αγορά παγίων, με σαφή αναφορά των όρων σύναψης του δανείου.

Eπίσης το επενδυτικό δάνειο μπορεί να λαμβάνεται και σε συνάλλαγμα (δολάρια, ελβετικά φράγκα κλπ).

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η επιχείρηση λάβει δάνειο για να προχωρήσει το επενδυτικό της σχέδιο, θα πρέπει να προσκομίσει κατά την υλοποίηση του προγράμματος αντίγραφο της σύμβασης του δανείου.

Eπίσης δύναται να εξεταστεί και ο δανεισμός με την εγγύηση του ταμείου Eγγυοδοσίας Mικρών και Πολύ Mικρών Eπιχειρήσεων (TEMΠME).

Oμως εφιστάται η προσοχή των ενδιαφερομένων για την τήρηση του κανόνα De Minimis, δηλαδή τη μη υπέρβαση των σχετικών ορίων, καθώς η εγγύηση και η επιδότηση δανείου από το TEMΠME συνυπολογίζεται στη σώρευση ενισχύσεων.

Τα SOS
Επενδυτική πρόταση και από Σύμπραξη επιχειρήσεων

Βασικό χαρακτηριστικό της δράσης Εναλλακτικός Τουρισμός, που «τρέχει» από τον επιτυχημένο μέχρι στιγμής ΕΦΕΠΑΕ, -όπως επισημαίνει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων P&P, Πάνος Παναγιωτόπουλος-, είναι η δυνατότητα υποβολής επενδυτικής πρότασης είτε μεμονωμένα από κάθε επιλέξιμη επιχείρηση είτε από κάθετη Σύμπραξη επιχειρήσεων ελάχιστης διάρκειας 5 ετών, π.χ. ένα τουριστικό κατάλυμα σε σύμπραξη με επιχείρηση ενοικίασης σκαφών αναψυχής. Μία μόνο πρόταση μπορεί να υποβληθεί από κάθε επιχείρηση στη δράση.

Η δράση υπόκειται στον κανόνα de minimis και άρα αθροίζεται το ποσό της επιχορήγησης στο ποσό των 200.000€ που δικαιούται να λαμβάνει μια επιχείρηση ανά 3ετία.

Το ύψος του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τον τζίρο του 2010 της επιχείρησης. Για όσους είχαν τεκμαρτό εισόδημα, αυτό μετατρέπεται με συντελεστή βάσει του Οδηγού της Δράσης.

Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται κτιριακές εργασίες (ως 60%), εξοπλισμός (ως 100%), προβολή-προώθηση, πιστοποιήσεις. Πράσινες ενέργειες και περιβαλλοντική πιστοποίηση είναι επίσης επιλέξιμες.

Στη βαθμολόγηση της πρότασης μετρούν η συνάφεια των δαπανών με τους στόχους της δράσης, η φιλικότητα προς το περιβάλλον, οι προβλεπόμενες πιστοποιήσεις και η τεκμηρίωση του συμβούλου για την επάρκεια πόρων και στρατηγικής υλοποίησης. Η κερδοφορία και τα οικονομικά στοιχεία επίσης έχουν ποσοστό 20% στη βαθμολογία πλην των επιχειρήσεων που ασκούσαν δραστηριότητα με τεκμαρτό τρόπο.

Δίδονται για υλοποίηση 15 μήνες καθώς και 3μηνο περιθώριο παράτασης.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τα έντυπα της πρόσκλησης, όπως και το έντυπο υποβολής της πρότασης στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

www.ependyseis.gr
www.visitgreece.gr
www.espa.gr
www.antagonistikotita.gr
www.efepae.gr
καθώς και στις ιστοσελίδες των εταίρων του ΕΦΕΠΑΕ και των συνεργαζόμενων τραπεζών και φορέων.

Πηγή: http://www.eisodima.gr/





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: