Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

23/3/11

Προνομιακά δάνεια για επιχειρήσεις μέσω των τριών προγραμμάτων Jeremie

Ξεκίνησε η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω των τριών προγραμμάτων της πρωτοβουλίας Jeremie και μέχρι τον Μάιο αναμένεται να έχουν διοχετευθεί στην αγορά 360 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μία ένεση ρευστότητας σε χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν δάνεια από την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank ύψους μέχρι 100.000 ευρώ για επενδύσεις και επέκταση της δραστηριότητάς τους, με επιτόκια που ξεκινούν κάτω και από το 3%.

Το πρώτο πρόγραμμα είναι η Νέα Επιχειρηματικότητα. Η υλοποίησή του ξεκίνησε και έχει συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 60 εκατ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ από τις δύο τράπεζες, που επελέγησαν ύστερα από διαγωνισμό.

Απευθύνεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 50 άτομα, ενώ η περίοδος αποπληρωμής είναι 36-72 μήνες. Οι αιτήσεις για δανειοδότηση, με επιτόκιο που διαμορφώνεται στα επίπεδα του 3% και με περίοδο αποπληρωμής από 36 έως 72 μήνες, έχουν αρχίσει να κατατίθενται στις δύο τράπεζες.

Το δεύτερο πρόγραμμα είναι τα Μικροδάνεια, θα ξεκινήσει να «τρέχει» μέσα στον Απρίλιο και θα έχει προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή των τραπεζών. Αφορά τη χορήγηση δανείων έως 25.000 ευρώ, με όρους αντίστοιχους του πρώτου προϊόντος, σε πολύ μικρές επιχειρήσεις όλων των τομέων οικονομικής δραστηριότητας.

Το τρίτο πρόγραμμα είναι η Ψηφιακή Στρατηγική. Το συγκεκριμένο προϊόν, συνολικού προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται με ποσό 90 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα 90 εκατ. ευρώ θα συνεπενδυθούν από τις τράπεζες που θα επιλεγούν. Θα παρέχει δάνεια μέχρι και 500 χιλιάδες ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό έως 250 άτομα. Θα αφορά επιχειρήσεις που θα κάνουν επενδύσεις στους τομείς Πληροφορικής και Επικοινωνιών, αλλά και επιχειρήσεις του Τομέα Πληροφορικής και Επικοινωνιών, που θα επενδύουν στην ανάπτυξη και την καινοτομία. Με τις επενδύσεις αυτές, περίπου 2.000 επιχειρήσεις θα μπορέσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές.

Επίσης, το επόμενο τρίμηνο θα ακολουθήσουν στοχευμένες προκηρύξεις στο πλαίσιο του Jeremie, ύψους πάνω από 30 εκατ. ευρώ, για προϊόντα επιχειρηματικού κεφαλαίου (Venture Capital), που αποσκοπούν στη στήριξη επιχειρήσεων πληροφορικής και επικοινωνιών, νέες ή υφιστάμενες, οι οποίες αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα.

Τα παραπάνω προϊόντα Venture Capital θα εστιαστούν σε κεφάλαια σποράς (Seed capital) και εκκίνησης (Early Stage) και στόχος είναι, πέρα από αυτή καθ' αυτή την ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεων, να ενισχυθεί και το οικοσύστημα του Venture Capital στην Ελλάδα.

«Καπέλο» στο επιτόκιο του 3%

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέξουν ότι για τον δανεισμό των νέων επιχειρήσεων, επειδή τα κεφάλαια προέρχονται 50% από δημόσια δαπάνη και 50% από την τράπεζα, είναι πολύ πιθανό να ζητηθούν εμπράγματες εγγυήσεις (προσημειώσεις ακινήτων). Ειδικά όταν η επιχείρηση δεν έχει να επιδείξει οικονομικά αποτελέσματα ικανοποιητικά.

Στο ονομαστικό επιτόκιο του 3% προστίθεται το περιθώριο επιτοκίου τραπέζης ως 2,5%, η εισφορά του 0,6% και επομένως το τελικό επιτόκιο διαμορφώνεται περίπου στο 6%.

Οι μικροπιστώσεις που θα ξεκινήσουν σύντομα, θα είναι σαφώς ευκολότερες και δεν θα ζητούνται (λογικά) προσημειώσεις, ώστε ο επιχειρηματίας να είναι πιο ευέλικτος με αυτά τα κεφάλαια.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Για περισσότερες πληροφορίες, όρους και προϋπο θέσεις δανειοδότησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα υποκαταστήματα των τραπεζών Εθνική και Alpha Bank.

Πηγή: http://www.eisodima.gr/





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: