Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

30/3/11

Δάνεια για κεφάλαιο κίνησης: Ανάσα ρευστότητας για επιχειρήσεις

Το «κεφάλαιο κίνησης» είναι το άλφα και το ωμέγα για τη ζωή μιας μικρομεσαίας επιχείρησης. Χωρίς αυτό η επιχείρηση είναι καταδικασμένη και θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα η περιορισμένη παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες στις ΜΜΕ για κεφάλαια κίνησης έχει φέρει πλήθος λουκέτα στην αγορά.

Τα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης χορηγούνται από τις τράπεζες για να καλύψουν μόνιμες ή εποχικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Και δίνονται με σκοπό να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας που ανακύπτουν από τον ετεροχρονισμό των εισπράξεων και πληρωμών τους.

Πρόκειται για βραχυπρόθεσμα δάνεια-πιστώσεις για τα οποία λαμβάνονται εξασφαλίσεις κατά περίπτωση, που είναι: είτε ενέχυρο επί επιταγών πελατείας της εταιρείας, είτε προσωπικές ενοχικές εγγυήσεις (με μόνη την υπογραφή των εκπροσώπων ή των φορέων των επιχειρήσεων), είτε οι πιστώσεις αυτές συνδέονται με άλλες υπάρχουσες εξασφαλίσεις (π.χ. με υποθήκες ακινήτων κ.λπ.).

Τα ποσοστά χορήγησης κυμαίνονται ανάλογα με το είδος δραστηριότητας της επιχείρησης και της συγκεκριμένης περιόδου που υποβάλλεται το σχετικό αίτημα. Οι χορηγήσεις δανείων προς κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης μπορούν να δοθούν σε παραγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όταν υπάρχουν, βάσει στοιχείων, ετεροχρονισμοί μεταξύ εσόδων-εξόδων.

Η χρονική διάρκεια ποικίλλει και μπορεί να είναι είτε ανακυκλούμενη ανά 3-5 μήνες είτε εφάπαξ -για παράδειγμα 3 χρόνια- και η εξόφληση γίνεται κατά περίπτωση. Τα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης χορηγούνται συνήθως με τη μορφή:

1) Πιστωτικού Ορίου το οποίο καλύπτει άμεσες βραχυπρόθεσμες ανάγκες της επιχείρησης που επαναλαμβάνονται.

2) Τοκοχρεολυτικού Δανείου το οποίο καλύπτει ανάγκες οι οποίες δεν επαναλαμβάνονται και δεν μπορούν να εξοφληθούν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Οι κυριότερες ανάγκες που καλύπτονται από την πρώτη περίπτωση δανείων (Πιστωτικό Οριο) είναι η εξόφληση τιμολογίων προμηθευτών, η παροχή πιστώσεων στους πελάτες, η κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού, η πληρωμή των εργοδοτικών εισφορών κ.λπ. Τα δάνεια αυτά έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

α) Μπορούν να καλύψουν μεγάλο ποσοστό του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.
β) Η επιχείρηση μπορεί να κάνει ελεύθερες αναλήψεις και καταβολές ανάλογα με τις ανάγκες της.
γ) Η επιχείρηση πληρώνει τόκο μόνο για το διάστημα που χρησιμοποιεί το δάνειο.
Τα κυριότερα πλεονεκτήματα των δανείων της κατηγορίας Πιστωτικού Ορίου είναι: η αύξηση ρευστότητας στην επιχείρηση, η δυνατότητα αύξησης των πωλήσεών της, η δυνατότητα αγοράς πρώτων υλών με έκπτωση και οι φορολογικές απαλλαγές.

Οι κυριότερες ανάγκες που καλύπτονται με τη δεύτερη περίπτωση (Τοκοχρεολυτικά Δάνεια) είναι η χρηματοδότηση αναγκών από επέκταση εργασιών, έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις κλπ.

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ
Τα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης απευθύνονται κυρίως στις εξής κατηγορίες επιχειρήσεων:

• Στις μικρομεσαίες λιανικού εμπορίου.
• Στις μικρομεσαίες βιοτεχνικές.
• Σε μικρομεσαίες κατασκευαστικές επιχειρήσεις.
• Σε επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών.

Εγγυήσεις από το ΤΕΜΠΜΕ για το 80% του δανείου
Εγγυήσεις για κεφάλαια κίνησης σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις παρέχει το ΤΕΜΠΜΕ μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για δάνεια που αφορούν την αγορά πρώτων υλών, εμπορευμάτων και παροχής υπηρεσιών.

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν δάνεια από τις τράπεζες για κεφάλαιο κίνησης χωρίς εγγυήσεις, καθώς για το 80% του δανείου παρέχει εγγύηση το ΤΕΜΠΜΕ.

Το πρόγραμμα καλύπτει από πολύ μικρές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις που έχουν μέχρι 50 άτομα προσωπικό και κύκλο εργασιών μέχρι 10 εκατ. ευρώ. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι προβληματικές, και κυρίως να μην έχουν λάβει ενίσχυση από το ΤΕΜΠΜΕ στην πρώτη περίοδο.

Το πρόγραμμα καλύπτει με εγγυήσεις δάνεια κεφαλαίου κίνησης για:

• αγορά εμπορευμάτων που στη συνέχεια θα μεταπωληθούν από τις εμπορικές επιχειρήσεις,
• αγορά πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις για την παραγωγή των προϊόντων τους,
• αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση του εξοπλισμού των επιχειρήσεων (ανταλλακτικά, λιπαντικά κ.λπ.),
• Υλικά και είδη συσκευασίας για όλων των ειδών τις επιχειρήσεις.

Δεν γίνονται δεκτές δαπάνες που αφορούν σε αγορά παγίων (εξοπλισμός, μηχανήματα κ.λπ.), ο ΦΠΑ και τιμολόγια που δεν είναι πλήρως εξοφλημένα.

Τα δάνεια είναι ύψους από 5.000 μέχρι 300.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Το κάθε δάνειο θα μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι 6 χρόνια με διετή περίοδο χάριτος στην οποία θα πληρώνονται μόνο οι τόκοι.

Για δάνεια μέχρι 40.000 ευρώ οι τράπεζες δεν θα δικαιούνται να ζητούν εμπράγματες εξασφαλίσεις από τις επιχειρήσεις. Για ποσά άνω των 40.000 και μέχρι 300.000 € οι τράπεζες θα μπορούν να ζητούν εξασφαλίσεις μέχρι το 10% του δανείου.

Τα δάνεια έχουν επιτόκιο euribor και επιπλέον περιθώριο μέχρι 6 μονάδες.

Το πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2011 και οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν μέχρι 6 αιτήσεις λήψης δανείου, αρκεί να μην υπερβούν το συνολικό όριο που δικαιούνται.

Πού θα απευθυνθώ
Οι ενδιαφερόμενοι για δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης μπορούν να απευθυνθούν σε όλες τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Τα βασικά δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

-Αίτηση στην τράπεζα.

-Τα νομιμοποιητικά έγγραφα της επιχείρησης.

Για βιβλία Β' κατηγορίας: εκκαθαριστικό, Ε1, Ε3, Ε9, περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ προηγούμενου και τρέχοντος έτους (όπου προβλέπεται).

Για βιβλία Γ' κατηγορίας: εκτός των ανωτέρω, και ισολογισμοί τριών τελευταίων ετών.

Πηγή: www.eisodima.gr





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: