Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

19/5/11

150 εκατ. ευρώ στον αγροτικό τομέα από το ΕΤΕΑΝ

Με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης των αγροτών στις τράπεζες, το ταμείο δανειοδότησης (ΕΤΕΑΝ) είναι έτοιμο να προσφέρει «προίκα» 150 εκατ. ευρώ στον αγροτικό τομέα.

Το ταμείο αγροτικής επιχειρηματικότητας που ενεργοποιείται άμεσα βασικό στόχο έχει να ανοίξει την «πόρτα» των χρηματοδοτικών προγραμμάτων σε όλους τους αγρότες που δεν έχουν ίδια κεφάλαια για να καταθέσουν κάποιο επενδυτικό σχέδιο και ως εκ τούτου αποκλείονταν από τη συμμετοχή σε αυτά.

Σε κάθε δράση το ποσοστό της ενίσχυσης καλύπτει ένα μέρος της επένδυσης, που σημαίνει ότι απαιτούνται ίδια κεφάλαια για την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου.

Ουσιαστικά, το αγροτικό ταμείο του ΕΤΕΑΝ έρχεται να καλύψει το ποσό που απαιτείται για την ίδια συμμετοχή σε όσους αγρότες δεν έχουν ίδια κεφάλαια.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Διοικητικός Τομέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών / Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης έχει ήδη ολοκληρώσει τις συζητήσεις και αναμένει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να ενεργοποιήσει άμεσα το ταμείο δανειοδότησης με την επωνυμία «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» και να το ορίσει ως επιλέξιμη δράση στα επενδυτικά μέτρα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.

Η χρηματοδότηση του εν λόγω ταμείου ύψους δημόσιας δαπάνης 150 εκατ. ευρώ θα γίνει από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τη διαχείρισή του θα αναλάβει η ΕΤΕΑΝ ΑΕ. Πιο συγκεκριμένα, οι πιστώσεις θα προέρχονται από τα παρακάτω μέτρα με αρχικό ενδεικτικό προϋπολογισμό ως ακολούθως:

Μέτρο 121 (Σχέδια βελτίωσης): 100.000.0000 ευρώ
Μέτρο 123Α (Μεταποίηση): 30.000.0000 ευρώ
Μέτρο 311 (Ιδιωτικές επενδύσεις: 3.000.0000 ευρώ
Μέτρο 312 (Ιδιωτικές επενδύσεις): 3.000.0000 ευρώ
Μέτρο 313Β (Ιδιωτικές επενδύσεις): 14.000.0000 ευρώ.

Η κατανομή της δημόσιας δαπάνης ανά μέτρο θα μπορεί ωστόσο να τροποποιηθεί με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το εν λόγω ταμείο θα στοχεύει στη χορήγηση χαμηλότοκων βραχυπρόθεσμων και μεσομακροπρόθεσμων δανείων από τις τράπεζες στους επενδυτές, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, τη ρευστότητα, την οικονομική ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο, την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων και τη διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες, τη βελτίωση και οργάνωση του τουριστικού προϊόντος, την ενίσχυση της απασχόλησης, την αύξηση της επισκεψιμότητας των περιοχών παρέμβασης, τη συμβολή στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και την προβολή - προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αυτών των περιοχών.

Τα προσφερθέντα κεφάλαια από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της αγροτικής ανάπτυξης ύψους 150 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων, θα διατεθούν για δάνεια με ευνοϊκούς όρους προς τους δικαιούχους που θα ενταχθούν στα εν λόγω μέτρα. Ετσι οι συνολικές πιστώσεις που θα διατεθούν θα είναι πολλαπλάσιες και θα ανέρχονται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ συνολικά. Στη δύσκολη περίοδο που βιώνει ο αγροτικός τομέας το ταμείο αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει μια επιπρόσθετη συνεισφορά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του χρηματοδοτικού προγράμματος προς τους εν δυνάμει επενδυτές, αλλά και γενικότερα να αναθερμάνει την οικονομία.

Δάνεια με επιτόκιο μειωμένο κατά το ήμισυ
Με επιτόκιο μειωμένο κατά το ήμισυ σε σχέση με το τρέχον της αγοράς, θα μπορούν να δανείζονται από τις τράπεζες οι αγρότες που συμμετέχουν στα χρηματοδοτικά προγράμματα μέσω του αγροτικού ταμείου επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ).Η διαδικασία θα έχει ως εξής: Ο κάθε δικαιούχος αγρότης θα μπορεί να κάνει αίτηση σε κάποια από τις τράπεζες που θα έρθουν σε συμφωνία χρηματοδότησης και συνεπένδυσης με το ΕΤΕΑΝ, ώστε να συνάψει δάνειο με προνομιακούς όρους για την κάλυψη του ποσού που απαιτείται για την ίδια συμμετοχή στο επιδοτούμενο επενδυτικό πρόγραμμα.

Το ποσό με το οποίο ωφελείται ο κάθε δικαιούχος μέσω του ταμείου δανειοδότησης ονομάζεται ακαθάριστο ισοδύναμο επιχορήγησης και καθορίζεται μία φορά εφάπαξ κατά τη σύναψη του δανείου. Παραδείγματος χάριν, έστω ότι το όφελος που προκύπτει για έναν αγρότη είναι 5.000 ευρώ. Αυτό το ποσό αφαιρείται από την αρχική οικονομική ενίσχυση που δικαιούται.

Δηλαδή το συνολικό ποσό της επιδότησης παραμένει ίδιο με κάποιον άλλον δικαιούχο που θα ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, χωρίς να κάνει αίτηση για το ταμείο δανειοδότησης (ΕΤΕΑΝ).

Η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού του ταμείου δανειοδότησης ο δικαιούχος, που δεν έχει δικά του κεφάλαια, έχει ευκολότερη πρόσβαση στην τράπεζα και μπορεί να συνάψει δάνειο.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ Ανταγωνιστικότητας, στο τηλέφωνο 2105275100, αλλά και να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.agrotikianaptixi.gr.

Πηγή: www.eisodima.gr

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δάνεια του ΕΤΕΑΝ, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210.8818474 - 6945976642



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: