Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

16/5/11

Παράταση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον"

Συνεχίζονται οι υποβολές αιτήσεων ιδιωτών για ένταξη στο πρόγραμμα και όπως τονίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η αποδοχή τους θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας μέχρι να εξαντληθούν όλοι οι πόροι που έχουν δεσμευτεί ανά περιφέρεια.

Οι τράπεζες έχουν δεχθεί πάνω από 30.000 αιτήσεις και έχουν προεγκριθεί περίπου 15.000 δάνεια, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Το ΥΠΕΚΑ παράλληλα προχωρά σε αλλαγές στο πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη την αποτύπωση των ενεργειακών αναγκών των κτηρίων από τις επιθεωρήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς και την οικονομική συγκυρία. Ετσι:

• επιλέξιμα είναι κτήρια που κατασκευάστηκαν ως το 1989 σε περιοχές με τιμή ζώνης ως 2.100 ευρώ/τ.μ.
• μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικίας χωρίς προϋποθέσεις.

Μειώνονται επίσης οι εισοδηματικές κατηγορίες των ωφελουμένων από τρεις σε δύο:

Κατηγορία Α
Ιδιοκτήτες με ατομικό ή οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ ή τις 60.000 ευρώ αντίστοιχα. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρέχεται επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 35%.

Κατηγορία Β
Ιδιοκτήτες με ατομικό ή οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα 40.000 ως 60.000 ευρώ ή 60.000 ως 80.000 ευρώ αντίστοιχα. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρέχεται επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15%.

Το ΥΠΕΚΑ υπογραμμίζει επίσης ότι:

• η εξοικονόμηση που πρέπει να επιτευχθεί αντιστοιχεί στο 30% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς
• στις επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται όλες οι πρόσθετες εργασίες και επεμβάσεις που απαιτούνται για την τεχνικά ορθή ολοκλήρωση των παρεμβάσεων όπως αποξηλώσεις/ καθαιρέσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη (π.χ. αντικατάσταση κεραμιδιών), κλπ. Επίσης στην κατηγορία «αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης» περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση μη σταθερών εξωτερικών σκιάστρων.
• ο μέγιστος χρόνος υλοποίησης των παρεμβάσεων μειώνεται σε 4 μήνες από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, με σκοπό την επιτάχυνση της εκταμίευσης των επιχορηγήσεων
• οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα και πληρούν τους όρους θα υπαχθούν άμεσα στο πρόγραμμα, ενώ οι ανωτέρω τροποποιήσεις στους όρους του προγράμματος θα ισχύουν και για τις αιτήσεις αυτές.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: