Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

18/5/11

Ευνοϊκά δάνεια για όλες τις επιχειρήσεις από το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας»

Eρχονται τραπεζικά δάνεια με τη συγχρηματοδότηση του «Ταμείου Επιχειρηματικότητας» που ανήκει στο ΕΤΕΑΝ και θα έχουν ευνοϊκό επιτόκιο 4%. Αυτά θα αφορούν όλες τις επιχειρήσεις, μικρές - μεσαίες - μεγάλες. Θα μπορούν να τα πάρουν εκείνες που θα ενταχθούν στον επενδυτικό νόμο ή το ΕΣΠΑ αλλά και όσες δεν επιλέξουν την κρατική ενίσχυση.

Τα δάνεια θα κληθούν να τα δώσουν τράπεζες που θα επιλεγούν μετά από διαγωνισμό και το συνολικό ποσό μαζί με τα χρήματα του ΕΤΕΑΝ θα είναι 1,2 δισ. ευρώ. Εξι δράσεις θα χρηματοδοτηθούν από το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» και τα ποσά κυμαίνονται από 30.000 μέχρι 800.000 ευρώ.

Η διάρκεια των δανείων θα είναι μακροπρόθεσμη έως 10 χρόνια με περίοδο χάριτος που μπορεί να φτάνει έως δύο χρόνια με σκοπό την υποβοήθηση του επενδυτή κατά τα πρώτα χρόνια υλοποίησης του επενδυτικού του σχεδίου.

Οι τρεις πρώτες αφορούν τις κατηγορίες του επενδυτικού νόμου:

• Γενική Επιχειρηματικότητα με δάνεια από 50.000 μέχρι 800.000 ευρώ και αφορά στους κλάδους της μεταποίησης, παραγωγής ενέργειας (εκτός φωτοβολταϊκών συστημάτων), αφαλάτωσης θαλασσινού ή υφάλμυρου νερού αλλά και σε ξενοδοχεία 3 αστέρων και άνω, εκτός εξαιρουμένων περιοχών, μονάδες τουρισμού υγείας, τηλεπικοινωνίες (ευρυζωνικές υποδομές και υπηρεσίες), αφορά στον κλάδο των μεταφορών, σε επιχειρήσεις ανάπτυξης λογισμικού καθώς και σε επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας.

• Τεχνολογική Ανάπτυξη, Περιφερειακή Συνοχή, Ολοκληρωμένα Πολυετή Επιχειρηματικά Σχέδια και Συνέργεια - Δικτύωση με δάνεια ύψους 50.000 έως 800.000 ευρώ. Αφορά επιχειρήσεις στη βιομηχανία τροφίμων, την ποτοποιία, στην παραγωγή προϊόντων καπνού, παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, την κατασκευή ειδών ένδυσης, τη βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών, τη βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, τη χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων, τις εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων κ.λπ.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται επίσης τα επενδυτικά σχέδια της Περιφερειακής Συνοχής. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια σε παραγωγικές δραστηριότητες που αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αντιμετωπίζουν τοπικές ανάγκες και περιφερειακά προβλήματα με περιβαλλοντικά βιώσιμες τεχνολογικές εφαρμογές, εισάγουν τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης υδάτινων πόρων και συμβάλλουν στη φιλική προς το περιβάλλον ανασυγκρότηση, ανάπλαση και ανάπτυξη περιοχών οικονομικής δραστηριότητας.

• Επιχειρηματικότητα των Νέων με δάνεια από 30.000 μέχρι 300.000 ευρώ και αφορούν σε νέους που επιθυμούν να κάνουν επενδύσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Οι επόμενες τρεις δράσεις έχουν να κάνουν με επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν εξαγωγές, τουριστικές αλλά και των κλάδων των τροφίμων, των ποτών, της εφοδιαστικής αλυσίδας και της καινοτόμας μεταποίησης.

• Εξωστρέφεια όπου θα δοθούν δάνεια 50.000 έως 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις εκείνες κυρίως του κλάδου της μεταποίησης και υψηλής τεχνολογίας που θέλουν να ανοιχτούν σε αγορές του εξωτερικού.

• Θεματικός Τουρισμός, Αφαλάτωση, Διαχείριση Απορριμμάτων, Πράσινες Υποδομές, Πράσινες Εφαρμογές και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με δάνεια από 50.000 έως 500.000 ευρώ. Στον θεματικό τουρισμό περιλαμβάνονται αθλητικός τουρισμός αναψυχής, πολιτιστικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, τουρισμός υπαίθρου, γαστρονομικός τουρισμός, τουρισμός υγείας και ευεξίας, θρησκευτικός τουρισμός κ.λπ.

• Καινοτόμα μεταποίηση, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Τρόφιμα και Ποτά. Στην εφοδιαστική αλυσίδα επιλέξιμα είναι επιχειρηματικά σχέδια από επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες και λειτουργούν ως ενδιάμεσοι κρίκοι μεταξύ της αλυσίδας εφοδιασμού και εξυπηρέτησης και των τρίτων επιχειρήσεων που είναι τελικοί αποδεκτές. Στις επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας περιλαμβάνονται και μεταποιητικές επιχειρήσεις, χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, 3rd party επιχειρήσεις, μεταφορικές επιχειρήσεις, ειδικοί συνεργάτες καθώς και επιχειρήσεις τελικής διανομής, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας στις τρίτες επιχειρήσεις τελικούς αποδέκτες. Στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις από επιχειρήσεις δεύτερης μεταποίησης ειδών διατροφής, ιδίως των βιολογικών, αυτών που χαρακτηρίζονται ονομασίας προελεύσεως και αυτών που αποτελούν χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα.

Οι δαπάνες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν

Σε δύο κατηγορίες χωρίζονται οι επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων.

Η πρώτη αφορά τις δράσεις του επενδυτικού νόμου (Γενική Επιχειρηματικότητα, Τεχνολογική Ανάπτυξη, Περιφερειακή Συνοχή, Ολοκληρωμένα Πολυετή Επιχειρηματικά Σχέδια, Συνέργεια - Δικτύωση και Επιχειρηματικότητα των Νέων).

Οι επιλεγμένες τράπεζες θα ελέγχουν ότι οι δαπάνες που θα εξοφληθούν από τα χορηγούμενα δάνεια, είναι αυτές που έχουν εγκριθεί και έχουν υπαχθεί στον νέο Επενδυτικό Νόμο.

Ετσι λοιπόν τα δάνεια θα δοθούν για να χρηματοδοτηθούν οι ακόλουθες δαπάνες:

Για υλικά περιουσιακά στοιχεία, όπως:

Η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτιριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου. Οι δαπάνες αυτές δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 40% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

Η αγορά πάγιων στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται άμεσα με μία παραγωγική μονάδα, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

- η μονάδα αυτή έχει παύσει τη λειτουργία της,
- αποκτάται από ανεξάρτητο επενδυτή,
- η σχετική συναλλαγή πραγματοποιείται υπό τους συνήθεις όρους της αγοράς,
- αφαιρούνται ενισχύσεις που έχουν ήδη χορηγηθεί πριν από την αγορά.

Η αγορά και η εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.

Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού του οποίου αποκτάται η χρήση, εφόσον η χρηματοδοτική μίσθωση περιλαμβάνει την υποχρέωση αγοράς αυτών κατά τη λήξη της μίσθωσης.

Για άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως δαπάνες συστημάτων διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεις προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστήματος οργάνωσης της επιχείρησης, δαπάνες για τη μεταφορά τεχνολογίας μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων κ.ά.

Η δεύτερη κατηγορία επιλέξιμων δαπανών αφορά τις άλλες δράσεις (Θεματικός Τουρισμός, Αφαλάτωση, Διαχείριση Απορριμμάτων, Πράσινες Υποδομές, Πράσινες Εφαρμογές, ΑΠΕ, Καινοτόμα Μεταποίηση, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Τρόφιμα και Ποτά).

Ετσι τα επενδυτικά σχέδια θα χρηματοδοτούνται για τις ακόλουθες δαπάνες:

• Αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, ιδίως φιλικών στο περιβάλλον.
• Καινούργιος εξοπλισμός για την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων του εναλλακτικού (θεματικού) τουρισμού.
• Συστήματα διαχείρισης, ιδίως αποθηκών, εμπορευμάτων, αποθεμάτων αυτοματισμού, ελέγχου κ.λπ.
• Δαπάνες διασφάλισης ποιότητας, πιστοποίησης προϊόντων, υιοθέτησης συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης.
• Δαπάνες προβολής σε αγορές-στόχους.
• Τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη, συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μελέτες μείωσης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
• Κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτιριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, μέχρι 20% του ύψους του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου. Ειδικά στις υποκατηγορίες εφοδιαστικής αλυσίδας και εναλλακτικού τουρισμού, οι ανωτέρω δαπάνες μπορούν να ανέρχονται μέχρι 40% του ύψους του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.
• Δαπάνες αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, συσκευασιών και υπηρεσιών, που σχετίζονται απολύτως με το επενδυτικό σχέδιο.

Η εξέταση των επενδυτικών σχεδίων

Δύο είναι οι φάσεις εξέτασης επενδυτικών σχεδίων που θα ακολουθούν οι τράπεζες:

Η πρώτη αφορά τα γενικά κριτήρια επιλεξιμότητας και συγκεκριμένα:

Κάθε επενδυτικό σχέδιο κατατάσσεται σε μία μόνο στοχευμένη δράση.

Κάθε επενδυτικό σχέδιο, που δεν έχει υπαχθεί στον νέο Επενδυτικό Νόμο, σε προγράμματα του ΕΠΑΝ ΙΙ ή άλλα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων, πρέπει να περιλαμβάνει κατ' ελάχιστον το περιεχόμενο των Δράσεων που περιλαμβάνονται στο ταμείο.

Σε κάθε περίπτωση, όπου το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει ενίσχυση υπό τη μορφή της επιχορήγησης, της επιδότησης επιτοκίου ή άλλη μορφή ενίσχυσης, κατά την έγκριση του δανείου, εξετάζεται από τις τράπεζες η σώρευση των ενισχύσεων, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις. Για κάθε ενίσχυση στο δάνειο (με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου) υπολογίζεται το ακαθάριστο ισοδύναμο επιχορήγησης σε ευρώ και κοινοποιείται στον δανειολήπτη.

Σημειώνεται ότι τα επενδυτικά σχέδια των Δράσεων του Επενδυτικού Νόμου θα έχουν ήδη αξιολογηθεί και θα έχουν την απόφαση ένταξης στον Επενδυτικό Νόμο. Τα επενδυτικά δάνεια των υπόλοιπων Δράσεων που δεν έχουν υπαχθεί σε προγράμματα κρατικών ενισχύσεων, ΕΠΑΝ ΙΙ και Νέου Επενδυτικού Νόμου (Ν.3908/2011), θα αξιολογούνται από τις τράπεζες, λαμβάνοντας το περιεχόμενο του επιχειρηματικού σχεδίου του υποψήφιου δανειολήπτη.

Η δεύτερη φάση εξέτασης επενδυτικών σχεδίων έχει να κάνει με την περίπτωση που έχουν καλυφθεί τα παραπάνω κριτήρια. Τότε οι τράπεζες πραγματοποιούν με χρηματοπιστωτικά κριτήρια, που θα προσδιοριστούν στη Συμφωνία Χρηματοδότησης και Συνεπένδυσης (μεταξύ του ΕΤΕΑΝ και των τραπεζών), την τελική αξιολόγηση των επιχειρήσεων και των επενδυτικών σχεδίων, με σκοπό τη δανειοδότηση των οριστικά επιλεγμένων επενδυτικών σχεδίων ανά Δράση και περιφέρεια.

Ποιοι δικαιούνται χρηματοδότηση
Οι επιλεγμένες τράπεζες θα πρέπει να ελέγχουν πριν από τη δανειοδότηση ότι οι εν δυνάμει δανειοδοτούμενες επιχειρήσεις είναι επιλέξιμες. Τέτοιες είναι:

• Οι πολύ μικρές, μικρές, και μεσαίες επιχειρήσεις, που λειτουργούν νομίμως στην Ελλάδα.
• Οι επιχειρήσεις που είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες (κατά την εκταμίευση του δανείου).
• Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν δάνεια σε καθυστέρηση από παλαιότερα προγράμματα της ΕΤΕΑΝ ΑΕ.
• Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας ή για τις υπό ίδρυση άδεια εγκατάστασης ή νόμιμη απαλλαγή από αυτήν (κατά την εκταμίευση του δανείου).

Πού θα απευθυνθώ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΕΤΕΑΝ (πρώην ΤΕΜΠΜΕ) που βρίσκεται στην Αθήνα στην οδό Αμαλίας 26-3ος όροφος με ταχυδρομικό κώδικα 105 57.

Οι τηλεφωνικές γραμμές είναι: 210 3311201-4 Fax: 210 3311207 και το e-mail: info@tempme.gr

Επίσης περισσότερες πληροφορίες για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες www.etean.com.gr και www.mindev.gov.gr

Πηγή: www.eisodima.gr

Οι ενδιαφερόμενοι για τα σχετικά προγράμματα, μπορούν να απευθύνονται σε ένα γραφείο που με βάση την επιτυχημένη εμπειρία του στο αντικείμενο, είναι σε θέση να αναλάβει, όχι μόνο την εκπόνηση και υποβολή της πρότασής τους, αλλά και το συνολικό σχεδιασμό και τη μελέτη του έργου, καθώς και τη διαχείριση της υλοποίησης με εξειδικευμένους συνεργάτες. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.8818474 - 6945976642



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: