Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

18/5/11

"Παγίδα" για τους δανειολήπτες τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Το ρεκόρ της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, αλλάζει τα δεδομένα σε χιλιάδες στεγαστικά δάνεια που πήραν Έλληνες καταναλωτές τα προηγούμενα χρόνια.

Η ισοτιμία ευρώ/ ελβετικού φράγκου απογειώθηκε χθες στο 1,255 που είναι και υψηλό επταετίας, με αποτέλεσμα όλοι όσοι αποπληρώνουν δάνεια με ρήτρα chf να νοιώθουν σήμερα πρόσθετη πίεση στα ήδη πιεσμένα οικονομικά τους.

Και το μεγάλο πρόβλημα δεν έγκειται τόσο στην αύξηση της δόσης, όσο στο γεγονός ότι το αρχικό κεφάλαιο του δανείου αντί να μειώνεται αυξάνεται.

Όπως αναφέρει επικεφαλής στεγαστικής πίστης μεγάλης τράπεζας, πληθαίνουν τα αιτήματα καταναλωτών που ζητούν να «γυρίσουν» τα δάνειά τους από το ελβετικό σε ευρώ, όμως η επιβάρυνση είναι μεγάλη καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά το αρχικό κεφάλαιο.

Ο δανειολήπτης για παράδειγμα που πήρε δάνειο σε ελβετικό φράγκο, στα τέλη του 2007 που η ισοτιμία ευρώ/ ελβετικού φράγκου ήταν στο 1,65, σήμερα με την ισοτιμία στο 1,25 χρωστάει περισσότερα από όσα αρχικά δανείστηκε. Ένα δάνειο 100.000 ευρώ ή 165.000 chf το 2007 με διάρκεια 25 χρόνια και επιτόκιο 2%, είχε δόση 699 ελβετικά φράγκα ή 424 ευρώ το μήνα.

Αν από τότε έχει πληρώσει 40 δόσεις, το κεφάλαιο που αντιστοιχεί σε ευρώ θα έπρεπε να έχει μειωθεί στις 89.000 ευρώ. Όμως με την ισοτιμία να ισχυροποιείται ο δανειολήπτης χρωστάει περισσότερα, καθώς το άληκτο κεφάλαιο έχει αυξηθεί σε 117.000 ευρώ, ενώ η δόση του λόγω αυτής της αύξησης στο κεφάλαιο -και με τα επιτόκια αμετάβλητα- έχει αυξηθεί στα 555 ευρώ το μήνα.

Η τάση για το ελβετικό το τελευταίο διάστημα είναι ανοδική. Πριν από 2 μήνες η ισοτιμία βρισκόταν στο 1,31 και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πόσο θα κρατήσει ο συγκεκριμένος κύκλος.

Ας σημειωθεί ότι από το 1 εκατ. στεγαστικά δάνεια το 10% περίπου είχε συναφθεί σε ελβετικό φράγκο. Από αυτά αρκετά μετατράπηκαν όταν το ελβετικό άρχισε να κερδίζει έδαφος έναντι του ευρώ, ωστόσο υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 55.000 δανειολήπτες είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στο ξένο νόμισμα.

Την ίδια ώρα η τάση είναι ανοδική και στο επίπεδο των επιτοκίων του ευρώ και του διατραπεζικού euribor.

Το euribor τριμήνου επίσης ακολουθεί ανοδική πορεία και οδεύει προς το 1,45% (στο 1,428%), όταν πριν από 1 χρόνο βρισκόταν στα επίπεδα του 0,7%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αύξηση κατά 0,75 στα επιτόκια σημαίνει επιπλέον κόστος για την εξυπηρέτηση των τόκων ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα τα επιχειρηματικά δάνεια έχουν επιβαρυνθεί με επιπλέον τόκους ύψους 1 δισ. ευρώ και με 880 εκατ. ευρώ τα νοικοκυριά.

Πηγή: http://www.eisodima.gr/



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: