Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

27/6/11

Εναλλακτικός Τουρισμός: Χρηματοδότηση από το ΕΤΕΑΝ με επιτόκιο 4,6%

Με ποσά από 50.000 μέχρι και 500.000 ευρώ θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσα από τα προγράμματα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον θεματικό τουρισμό και μάλιστα με ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιτόκιο της τάξης του 4,6%.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μόλις ανακοινωθούν τα ονόματα των τραπεζών που θα επιλεγούν για να συμμετέχουν στη δανειοδότηση.

Oπως είναι γνωστό, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ, καθώς οι επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ μετατρέπονται σε δανειακούς πόρους ώστε να χρηματοδοτηθεί η αγορά.

Συγκεκριμένα για τη δράση Ε, που περιλαμβάνει τον θεματικό τουρισμό, επενδύσεις για αφαλάτωση, διαχείριση απορριμμάτων, πράσινες υποδομές και ΑΠΕ τα κονδύλια του ταμείου ανέρχονται στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ με άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ θα συνεισφέρουν οι τράπεζες που θα επιλεγούν.

Ειδικότερα το 1/3 των χρημάτων προέρχεται από το ΕΣΠΑ και τα 2/3 από τις τράπεζες, και ακολούθως το 1/3 του δανείου έχει μηδενικό επιτόκιο και τα 2/3 του ποσού δανειοδότησης μέγιστο επιτόκιο 7% για διάρκεια 10 χρόνων.

Ως εκ τούτου το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανείων διαμορφώνεται στο 4,6%.

Οι τράπεζες θα αντλήσουν πόρους για τα συγκεκριμένα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Τα συγκεκριμένα δάνεια θα χορηγούνται με εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ σε περίπτωση που "σκάσει" κάποιο δάνειο η επιβάρυνση μοιράζεται κατά το 1/3 στο ΕΤΕΑΝ και τα 2/3 στην τράπεζα.

Τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν:

• Υλικά περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτιριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου. Οι δαπάνες αυτές δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 40% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.
• Καινούργιος εξοπλισμός για την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων του εναλλακτικού τουρισμού. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής είδη εξοπλισμού: ιαματικός, κατασκηνωτικός, αθλητικός, ιππασίας (εξαιρουμένων των ίππων), τοξοβολίας, ορειβατικός, συνεδριακός, μαθητικός, θρησκευτικός, ποδηλασίας, rafting, κανό-καγιάκ, καταδύσεων, πλωτής περιήγησης, ιστιοπλοΐας, γαστρονομίας, κ.λπ
• Χρηματοδοτείται επίσης η αγορά πάγιων στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται άμεσα με μία παραγωγική μονάδα, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: η μονάδα αυτή έχει παύσει τη λειτουργία της, αποκτάται από ανεξάρτητο επενδυτή, η σχετική συναλλαγή πραγματοποιείται υπό τους συνήθεις όρους της αγοράς, αφαιρούνται ενισχύσεις που έχουν ήδη χορηγηθεί πριν την αγορά.
• Η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.
• Χρηματοδοτούνται άυλες επενδύσεις, όπως δαπάνες συστημάτων διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεις, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστήματος οργάνωσης της επιχείρησης, δαπάνες για τη μεταφορά τεχνολογίας μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων κ.ά.

Το κόστος των ενισχυόμενων άυλων περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

Ποιες δαπάνες δεν είναι επιλέξιμες

• Δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες αγοράς γηπέδων ή κτιριακών εγκαταστάσεων. Εξαιρείται η αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων των οποίων επιτρέπεται η μεταβίβαση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ενωσης και βρίσκονται σε οργανωμένους υποδοχείς μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΟΥΜΕΔ) μέχρι 20% του ύψους του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου. Ειδικά στις υποκατηγορίες εφοδιαστικής αλυσίδας, οι δαπάνες αγοράς κτιριακών εγκαταστάσεων μπορούν να ανέρχονται μέχρι 40% του ύψους του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.
• Δεν είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση δαπάνες που σχετίζονται άμεσα με εξαγωγές, ιδίως δε αυτές που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με τη συνήθη εξαγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης και άλλες δαπάνες που αποκλείονται από τον κανονισμό ΕΚ 1998/2006 (de minimis).
• Δεν είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση μέσω των δανείων οι δαπάνες για την απόκτηση οχημάτων οδικών εμπορευματικών μεταφορών οι οποίες χορηγούνται σε επιχειρήσεις που εκτελούν οδικές εμπορευματικές μεταφορές για λογαριασμό τρίτων και άλλες δαπάνες που αποκλείονται από τον κανονισμό ΕΚ 1998/2006 (de minimis).
• Δεν είναι επιλέξιμος ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, στις περιπτώσεις που μπορεί να ανακτηθεί ακόμα και αν δεν ανακτάται.

Προϋποθέσεις

Για να τελεσφορήσει η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου από την τράπεζα, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος ή η εταιρεία:

• Να μην τελεί υπό πτώχευση, εκκαθάριση, παύση εργασιών,
• Να μην είναι προβληματική επιχείρηση κατά την έννοια του άρθρου 2.1 των Κοινοτικών κατευθυντήριων γραμμών όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και την αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων.

Πηγή: http://www.eisodima.gr/



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: