Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

27/6/11

ΕΣΠΑ: Αναμένεται το «πράσινο φως» για τη διάθεση 16-17 δισ. ευρώ από τις Βρυξέλλες

Το Σάββατο το πρωί -μόλις είχε επιστρέψει από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής- ο πρωθυπουργός κάλεσε στο πρωθυπουργικό γραφείο στενούς του συνεργάτες, τους οποίους ενημέρωσε για τα νέα δεδομένα και την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για το «ξεπάγωμα» του ΕΣΠΑ.

Η αρχή φαίνεται ότι έγινε ύστερα από τις σκληρές διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, όπου ετοιμάζονται να ανάψουν το «πράσινο φως» για την διάθεση κονδυλίων ύψους 16-17 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η προεργασία είχε ξεκινήσει από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Ο «οδικός χάρτης» του ΕΣΠΑ φαίνεται πάντως ότι τώρα μπαίνει σε νέα φάση, αφού εξετάζεται σοβαρά να αλλάξει σημαντικά η σχέση της εθνικής συμμετοχής ή ακόμη και να ανασταλεί για κάποια χρόνια. Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εξεύρεση άμεσα λύσης, με βάση την πρόταση που έκανε προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μ. Μπαρόζο.

Αυτό που προτείνει είναι η ευρωπαϊκή συμμετοχή να ανέβει στο 85% και η ελληνική να πέσει στο 15%. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο επιδώκουν η απόφαση που θα ληφθεί (θα μπει στην ατζέντα του Eurogroup την Κυριακή, εκτός απρόοπτου) να αποκτήσει χαρακτηριστικά μηδενικής συμμετοχής, έτσι ώστε η Ελλάδα να καταφέρει μικρά «άλματα» στην ανάπτυξη και στην μείωση (έως και 2%) της ανεργίας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μπαρόζο ή δεν αποκλείεται να του στείλει και σχετική επιστολή με τις ελληνικές προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν συνεχίζει την «έρευνα» για ένα ευρύ σχέδιο στήριξης, που λέγεται ότι μπορεί να φτάσει έως τα 55 δισ. ευρώ, με τη μορφή επιδοτήσεων, δανείων και ομολόγων. Ποια η «πηγή» του ποσού; Από την άμεση απορρόφηση του ΕΣΠΑ, νέα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και από το υπό επεξεργασία επενδυτικό ομόλογο. Και ποιες «εγγυήσεις» ζητούν για την επιτυχία του δύσκολου εγχειρήματος.

Η συμφωνία, για την οποία έκανε δηλώσεις ο κ. Παπανδρέου προβλέπει τη... στενή παρακολούθηση του ΕΣΠΑ, από ένα «τιμ» με υψηλή τεχνογνωσία των Βρυξελλών (και των άλλων χωρών της Ε.Ε.) που θα εγκατασταθούν στην Αθήνα για να προσφέρουν στήριξη για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Καθοριστικής σημασίας κυβερνητική σύσκεψη για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με στόχο την υλοποίηση μεγάλων έργων και προγραμμάτων στους κρίσιμους τομείς (Παιδεία, Εργασία κ.λπ.) θα γίνει σήμερα υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου.

Το βασικό πυρήνα της προεργασίας έχουν αναλάβει οι Β. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοΐδης, ενώ στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν επίσης ο Γ. Ραγκούσης (στο υπουργείο Υποδομών περιμένει αξιοποίηση το 50% των κονδυλίων, ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου και άλλοι υπουργοί και επιστημονικοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Η «ατζέντα» αφορά και στο Eurogroup της προσεχούς Κυριακής, όπου θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Πηγή: http://www.eisodima.gr/



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: