Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

23/6/11

"Πράσινα" τραπεζικά δάνεια για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

«Πράσινα δάνεια» για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις διαθέτουν μια σειρά από τράπεζες, χρηματοδοτώντας τόσο την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων όσο και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, άνω των 10 KW.

Μάλιστα, σε αντίθεση με τα «πράσινα δάνεια» για τους ιδιώτες, πέραν της χρηματοδότησης για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών και των εργασιών, οι τράπεζες δίνουν στους επιχειρηματίες κεφάλαιο κίνησης, μέχρι αυτοί να εισπράξουν την κρατική επιχορήγηση. Δηλαδή, αν κάποια εταιρεία έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από το σχετικό Αναπτυξιακό Νόμο, μπορεί να απευθυνθεί στην τράπεζα, να δανειστεί το ποσό της επιχορήγησης και να το επιστρέψει με την κατάθεση των χρημάτων από το κράτος.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, με τον τρόπο αυτό, διευκολύνονται πολύ οι επιχειρηματίες, καθώς εξασφαλίζουν άμεση χρηματοδότηση και δεν χρειάζεται να περιμένουν εβδομάδες ή και μήνες για να πάρουν τα χρήματα από το κράτος. Από την πλευρά τους, και οι τράπεζες είναι εξασφαλισμένες, καθώς –έστω και με καθυστέρηση- θα πάρουν τα χρήματα που έχουν δανείσει, ενώ παράλληλα «τρέχουν» οι τόκοι του δανείου.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, ακόμα και αν κάποια τράπεζα δεν έχει θεσμοθετημένο πρόγραμμα «πράσινων» χορηγήσεων, δεν σημαίνει ότι οι πελάτες της είναι αποκλεισμένοι από τη σχετική χρηματοδότηση. Σε πολλές περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις μπορούν να διαπραγματευθούν τους όρους και τις προϋποθέσεις των χορηγήσεων για «πράσινες» δράσεις, ακόμα και αν αυτοί δεν υπάρχουν επίσημα στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της τράπεζας.

Τι προσφέρουν οι τράπεζες

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να υλοποιήσουν επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ένα επιχειρηματικό τοκοχρεολυτικό Πολυδάνειο ή Χρεολυτικό δάνειο παγίων εγκαταστάσεων καθώς και ειδικό δάνειο για Κεφάλαιο Κίνησης Έναντι Δημόσιας Επιχορήγησης.
Στην πρώτη περίπτωση, σκοπός της χορήγησης είναι η αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού και ειδικότερα κάλυψη των δαπανών αγοράς, εγκατάστασης και σύνδεσης (με το δίκτυο της ΔΕΗ) του εξοπλισμού του σταθμού παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά τόξα, καθώς και λοιπών δαπανών που σχετίζονται με την επένδυση. Το ποσό του δανείου ανέρχεται μέχρι το 75% της συνολικής αξίας της επένδυσης εφόσον αυτή δεν εντάσσεται σε ενισχυόμενο πρόγραμμα ή μέχρι του ύψους που καθορίζεται από την απόφαση υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου που έχει ενταχθεί ή επίκειται η ένταξή του στον Αναπτυξιακό Νόμο. Η διάρκεια του δανείου είναι μέχρι 13 έτη, με δυνατότητα παροχής περιόδου χάριτος, ενώ η εξόφληση του γίνεται από το προϊόν της πωλούμενης ηλεκτρικής ενέργειας, με ισόποσες μηνιαίες δόσεις ή όπως προβλέπεται από τη σύμβαση με τη ΔΕΗ/ΔΕΣΜΗΕ.
Στη δεύτερη περίπτωση, σκοπός είναι η χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης έναντι της δημόσιας επιχορήγησης. Το ποσό του δανείου ανέρχεται μέχρι το 100% της επιχορήγησης που καθορίζεται από την απόφαση υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου που έχει ενταχθεί ή επίκειται η ένταξή του στον Αναπτυξιακό Νόμο ενώ η επιχείρηση πληρώνει μόνο τους καταλογιζόμενους τόκους, δύο φορές το χρόνο και η εξόφληση του κεφαλαίου γίνεται από την επιχορήγηση εντός δώδεκα μηνών, από την εκταμίευση.
Σημειώνεται ότι επιβάλλονται εφάπαξ έξοδα αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων ανά επένδυση που ανέρχονται σε € 1.000 για φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος μέχρι 100 KW και € 10 ανά KW παραγόμενης ισχύος για φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος άνω των 100 KW. Επίσης επιβάλλονται ετήσια έξοδα διαχείρισης ενεχύρου πωλούμενης ηλεκτρικής ενέργειας: € 600 ανά φωτοβολταϊκό σταθμό καθ΄όλη τη διάρκεια του δανείου.

Alpha Bank

Η Alpha Bank διαθέτει τη σειρά προϊόντων «Alpha Πράσινες Λύσεις» η οποία αποσκοπεί στην παροχή συνολικών τραπεζικών λύσεων για παρεμβάσεις φιλικές προς το περιβάλλον.
Ειδικά για τους επιχειρηματίες διαθέτει το προϊόν «Alpha Πράσινες Λύσεις- Οικολογική Επιχείρηση», το οποίο απευθύνεται σε Μικρές Επιχειρήσεις και Ελεύθερους Επαγγελματίες οι οποίοι επιθυμούν να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση της επαγγελματικής στέγης τους αλλά και για την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού φιλικού προς το περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, το προϊόν επιτρέπει στην επιχείρηση να καλύψει το κόστος των δαπανών αγοράς και εγκατάστασης εξοπλισμού ενεργειακής αναβάθμισης, οικοδομικών εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης, τωνσχετικών οικονομοτεχνικών μελετών καθώς και της εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων έως 10KW στη στέγη της επιχείρησης.
Το ποσοστό της χρηματοδότησης ανέρχεται έως το 90% του συνολικού κόστους των επενδύσεων (εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, μελέτες) βάσει προϋπολογισμού έργου ή προτιμολογίων ενώ το επιτόκιο βασίζεται στο Ελάχιστο Δανειστικό Επιτόκιο της τράπεζας (σήμερα 8,65%) πλέον περιθωρίου έως 4,00%. Η διάρκεια του δανείου είναι έως 10 έτη για ποσά έως 50.000 ευρώ και 20 έτι για ποσά άνω των 50.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και έντοκη εξάμηνη περίοδος χάριτος.

Τράπεζα Πειραιώς

Η όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς διαθέτει πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε βιομηχανικές στέγες. Το προϊόν "Φωτοβολταϊκά σε Βιομηχανικές Στέγες" παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες βιομηχανικών-βιοτεχνικών επιχειρήσεων. Περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στη στέγη της επιχείρησης, τη χρηματοδότησή από την Τράπεζα Πειραιώς, με ένα ειδικά διαμορφωμένο πακέτο, τον οικονομοτεχνικό έλεγχο, δηλαδή τον έλεγχο οικονομικής σκοπιμότητας του έργου, την επάρκεια της στατικής κατασκευής του κτιρίου και την εκπόνηση της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών και σύνδεσής τους με το δίκτυο της ΔΕΗ.
Επίσης, την προετοιμασία και υποβολή φακέλων για την χορήγηση της πολεοδομικής άδειας και για την υπογραφή των απαιτούμενων Συμβάσεων με τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ, την έκδοση της Έγκρισης Επέκτασης Σκοπού από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (για όσες επιχειρήσεις είναι εγκατεστημένες εντός ΒΙΠΕ), τη σύνδεση της εγκατάστασης με το δίκτυο. τον έλεγχο και πιστοποίηση του συστήματος. την ασφάλιση του συστήματος και τη συντήρηση του συστήματος (εφόσον η επιχείρηση το επιθυμεί).

Αγροτική Τράπεζα

Η πρόταση της Αγροτικής Τράπεζας απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα.
Και προσφέρει χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων, η οποία με τη σειρά της που περιλαμβάνει μεσοπρόθεσμο δάνειο και προεξόφληση της επιχορήγησης που έχει εγκριθεί από την ένταξη της επένδυσης στον Αναπτυξιακό Νόμο.
Για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις παρέχεται μεσοπρόθεσμο δάνειο ανάλογο με το συνολικό ύψος της επένδυσης, καθώς και το 100% της εγκεκριμένης επιχορήγησης, όπως καθορίζεται από την απόφαση υπαγωγής της επένδυσης στον Αναπτυξιακό Νόμο.
Το επιτόκιο βασίζεται στο βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο των επενδυτικών δανείων της τράπεζας, ενώ η διάρκεια του δανείου ανέρχεται σε έως 15 έτη, με δυνατότητα περιόδου χάριτος για τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου.

Τράπεζα Κύπρου

Ειδικά για επιχειρήσεις, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει τη σειρά δανειακών προϊόντων «Eco Loans». Ειδικότερα, η Τράπεζα Κύπρου έχει δημιουργήσει δύο διαφορετικές κατηγορίες δανειακών προϊόντων για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα.
Το πρώτο αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από Ελεύθερους Επαγγελματίες και μικρές Επιχειρήσεις σε στέγες έως 10kw και το δεύτερο την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από Ελεύθερους Επαγγελματίες και Μικρές Επιχειρήσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα άνω των 20kw και για ποσά έως 200.000 €
Στην πρώτη περίπτωση σκοπός του δανείου είναι η αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού πάνελ, και εγκατάσταση σύνδεσης με δίκτυο διανομής. Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε έως το 100% της αξίας της επένδυσης και η διάρκεια είναι έως 10 έτη με προσωπικές εγγυήσεις και έως 12 έτη με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Το επιτόκιο είναι είτε κυμαινόμενο είτε σταθερό για 3 έτη 6,40% είτε σταθερό για 5 έτη 6,80%.
Στη δεύτερη περίπτωση, το δάνειο αφορά αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού πάνελ και εγκατάσταση σύνδεσης με δίκτυο διανομής και το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται σε έως το 75% της αξίας της επένδυσης. Η διάρκεια του δανείου είναι έως 12 έτη και το επιτόκιο είναι είτε κυμαινόμενο είτε σταθερό για 3 έτη 6,40% είτε σταθερό για 5 έτη 6,80%.
Επίσης, η τράπεζα χρηματοδοτεί κεφάλαιο κίνησης έναντι έναντι προεξόφλησης Δημόσιας Επιχορήγησης. Το ύψος φτάνει έως το 100% της επιχορήγησης που καθορίζεται με την απόφαση υπαγωγής η αποπληρωμή γίνεται με την καταβολή της επιχορήγησης, και το επιτόκιο σήμερα είναι 9,90%

Πηγή: www.eisodima.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: