Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

6/7/11

Τρέχει το πρόγραμμα για τους νέους επιχειρηματίες

Ξεκίνησε από την 1η Ιουλίου να "τρέχει" η "Επιχειρηματικότητα των Νέων" μέσα από τον επενδυτικό νόμο, δίνοντας σημαντικά κίνητρα σε νέους και νέες ηλικίας μέχρι 40 ετών, ώστε να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Η προθεσμία λήγει στις 31 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα αφορά, μεταξύ άλλων, μεταποίηση τροφίμων και ποτών, βιοτεχνίες ρούχων και υφασμάτων, κλάδοι της υφαντουργίας, εξαγωγικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία 3 αστέρων και άνω, καθώς και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Εξαιρούνται εμπόριο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, υπηρεσίες εστίασης και ορισμένοι κλάδοι της βαριάς βιομηχανίας.

Οσοι θέλουν να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα μπορούν να ετοιμάσουν το επενδυτικό τους σχέδιο και είναι δυνατόν οι ενισχύσεις που θα λάβουν να καλύψουν και το 100% των λειτουργικών τους εξόδων τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.

Η "Επιχειρηματικότητα των Νέων" δίνει απευθείας επιχορηγήσεις μέχρι το ποσό των 500.000 ευρώ για τις δαπάνες που αφορούν την ίδρυση, την οργάνωση και τη λειτουργία της επιχείρησης και ενισχύσεις μέχρι 1 εκατ. ευρώ για τη χρήση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Το συνολικό ύψος και των δύο μορφών ενισχύσεων που έχει προϋπολογιστεί για τη "Νεανική Επιχειρηματικότητα" είναι στα 150 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα ποσά των 500.000 και του 1 εκατ. ευρώ, αυτά παρέχονται κατά τα πρώτα πέντε χρόνια, μετά την ίδρυση και τη λειτουργία της επιχείρησης, υπό την προϋπόθεση ότι το κατ' έτος χορηγούμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 33% του συνόλου της διατιθέμενης ενίσχυσης.

Μικρές επιχειρήσεις ορίζονται εκείνες που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ. Πολύ μικρές επιχειρήσεις ορίζονται αυτές που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ.

Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για να συμμετάσχουν απαιτείται να έχουν νομική μορφή είτε ατομικής επιχείρησης, ή εμπορικής εταιρείας, ή συνεταιρισμού. Προϋπόθεση αποτελεί, επίσης, να έχουν ιδρυθεί τον Ιανουάριο του 2011 και έπειτα ή να μην έχουν κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης υπαγωγής ολοκληρώσει τις διαδικασίες ίδρυσής τους.

Στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας ορίζονται ποσοστά ενίσχυσης 35% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα τρία πρώτα έτη μετά την ίδρυση της επιχείρησης και 25% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα δύο επόμενα έτη. Τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται κατά 5% στα νησιά των ως άνω περιφερειών με πληθυσμό μικρότερο των 5.000 ευρώ.

Στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδος και Αττικής ορίζονται ποσοστά ενίσχυσης 25% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα τρία πρώτα έτη μετά την ίδρυση της επιχείρησης και 15% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα δύο επόμενα έτη.

ΠΟΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ
Ενισχύονται οι δαπάνες για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης και της χρηματοδοτικής μίσθωσης κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων εξοπλισμού και παραγωγής. Δεν χρηματοδοτούνται οι δαπάνες παγίων της επένδυσης. Ετσι οι δαπάνες που ενισχύονται αφορούν:

1. Την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης και ειδικότερα:

- αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών μέχρι ποσοστού 10% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου και έως του ποσού των 30.000 ευρώ
- τόκους εξωτερικής χρηματοδότησης με επιτόκιο που δεν υπερβαίνει το επιτόκιο αναφοράς, όπως εκάστοτε καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- μίσθωση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής
- ενέργεια, ύδρευση και θέρμανση, καθώς και διοικητικές επιβαρύνσεις και φόρους προς το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (εκτός του Φ.Π.Α. και των εταιρικών φόρων), όπως δημοτικά τέλη κλπ.
- μισθοδοσία βάσει συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας

2. Δαπάνες χρηματοδοτικής μίσθωσης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής.

Οι καταβαλλόμενες δόσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής. Η ενίσχυση των παραπάνω δαπανών αφορά τα 5 πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση της επιχείρησης.

ΥΨΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Στα 100.000 ευρώ ορίζεται το ελάχιστο κόστος του επενδυτικού σχεδίου. Οπως προβλέπεται από τον επενδυτικό νόμο:
Για μικρές επιχειρήσεις, το ελάχιστο κόστος είναι 150.000 ευρώ.
Για πολύ μικρές επιχειρήσεις, το ελάχιστο κόστος είναι 100.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου αυτού πραγματοποιείται είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης και θα τεκμηριώνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 30% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης πραγματοποιείται εντός δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής. Ως ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου νοείται η ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου αυτού.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Τα επενδυτικά σχέδια υποβάλλονται πρώτα ηλεκτρονικά μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων ( www.ependyseis.gr), και έπειτα εντύπως στα παρακάτω γραφεία, απ' όπου επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλούν πληροφορίες:

*Στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών του υπουργείου για τις επιχειρήσεις που ιδρύονται και λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια (Κοραή 4, 6ος όροφος, ΤΚ 105 64, Αθήνα, τηλέφωνο 210-3258800-4), πλην των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.

*Στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης του υπουργείου με έδρα τη Θεσσαλονίκη (Διοικητήριο Θεσσαλονίκης, Γραφείο 203, 2ος όροφος, ΤΚ 541 23, τηλέφωνο 2310 379103 και 2310 379240), για τις επιχειρήσεις που ιδρύονται και λειτουργούν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, επίσης, να απευθυνθούν στους παρακάτω συνδέσμους:

http://www.startupgreece.gov.gr/el/funding-programs

http://www.ependyseis.gr/sub/nomos3908/n3908.htm

www.mindev.gov.gr

Πηγή: http://www.eisodima.gr/

Οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα, μπορούν να απευθύνονται σε ένα γραφείο που με βάση την επιτυχημένη εμπειρία του στο αντικείμενο, είναι σε θέση να αναλάβει, όχι μόνο την εκπόνηση και υποβολή της πρότασής τους, αλλά και το συνολικό σχεδιασμό και τη μελέτη του έργου, καθώς και τη διαχείριση της υλοποίησης με εξειδικευμένους συνεργάτες. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.8818474 - 6945976642



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: