Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

8/7/11

Πώς να ρυθμίσετε τις τραπεζικές οφειλές σας

Σύμφωνα με το νόμο 3869/2010 (Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων), γνωστό και ως νόμο Κατσέλη οι υπερχρεωμένοι ιδιώτες (φυσικά πρόσωπα) που έχουν αποδεδειγμένα μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους κυρίως προς τις τράπεζες, μπορούν να ρυθμίσουν την αποπληρωμή τους και να απαλλαγούν από σημαντικό μέρος των χρεών τους, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σημειωτέον ότι στη σχετική ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν οφειλές που έχουν αναληφθεί το τελευταίο έτος πριν την υποβολή της αίτησης για ρύθμιση.

Τέσσερα στάδια

Η διαδικασία που προβλέπεται χωρίζεται σε περισσότερα στάδια και ειδικότερα περιλαμβάνει ένα εξωδικαστικό και τρία δικαστικά.

Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Το στάδιο αυτό είναι υποχρεωτικό και διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες.

Ακολουθεί η κατάθεση της αίτησης για ρύθμιση ενώπιον του Ειρηνοδικείου. Στην αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνεται η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και της συζύγου του, τα πιθανά εισοδήματά τους και οι ενδεχόμενες ανείσπρακτες απαιτήσεις προς αυτούς, οι απαιτήσεις των πιστωτών κατά κεφάλαιο τόκους και έξοδα, καθώς και σχέδιο πιθανής αποπληρωμής.

Στο επόμενο συζητείται η αίτηση ενώπιον του Ειρηνοδικείου και επιχειρείται δικαστικός συμβιβασμός με τους πιστωτές του οφειλέτη. Για το συμβιβασμό αρκεί να συμφωνήσουν οι πιστωτές που εκπροσωπούν το 51% των απαιτήσεων κατά του οφειλέτη.

Αμέσως μετά, τον τελικό λόγο έχει το Ειρηνοδικείο. Σε αυτό το στάδιο ο Ειρηνοδίκης ή θα επικυρώσει την συμφωνία που τυχόν επιχειρήθηκε ή θα προχωρήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης με βάση τα δεδομένα που έχουν παρουσιαστεί από όλες τις πλευρές.

Στην ουσία το Δικαστήριο θα προβεί σε ουσιαστικό έλεγχο των πιθανών εισοδημάτων του οφειλέτη και της δυνατότητάς του να αποπληρώσει τα χρέη του. Εφόσον, κατά τη κρίση του, διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, εκδίδεται δικαστική απόφαση για την ρύθμισή τους.

Ο νόμος προστατεύει και τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, η οποία εξαιρείται από τη ρευστοποίηση, με την προϋπόθεση (την οποία επιβάλλει η δικαστική απόφαση) ότι ο οφειλέτης θα αποπληρώσει μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας της, με δυνατότητα ορισμού περιόδου χάριτος για την έναρξη καταβολής των δόσεων σε λογικά επιτόκια και περίοδο αποπληρωμής μέχρι και 20 έτη.

Εάν υπάρχει και δεύτερη ή άλλες κατοικίες δεν αποκλείεται να διαταχθεί η ρευστοποίησή τους. Για το λόγο αυτό ορίζεται εκκαθαριστής που θα επιφορτιστεί με την εκποίηση του ακινήτου.

Ο οφειλέτης από την πρώτη στιγμή έχει την υποχρέωση να δηλώσει ειλικρινώς τα περιουσιακά του εισοδήματα. Εάν διαπιστωθεί με οποιοδήποτε τρόπο ότι ψεύδεται εκπίπτει από τη ρύθμιση. Το ίδιο ισχύει και εάν δεν τηρηθεί η δικαστική ρύθμιση.

Πηγή: www.eisodima.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: