Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

19/7/11

Δέκα μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ

Σε πλήρη αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ με απεντάξεις έργων, κατάργηση ειδικών φορέων διαχείρισης, αλλά και αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής, προχωρεί ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειωθεί η εθνική συμμετοχή στο πρόγραμμα στο 15%.

Eως το τέλος Ιουλίου οι επιτελείς του Yπουργείου Ανάπτυξης, μετά και από συναντήσεις εργασίας τόσο με τα συναρμόδια υπουργεία όσο με τους 13 περιφερειάρχες αλλά και εκπροσώπους των διαχειριστικών αρχών, θα επανεξετάσουν το σύνολο των τομεακών αλλά και των περιφερειακών προγραμμάτων προκειμένου να διαμορφωθούν οι νέοι προϋπολογισμοί που θα τεθούν προς έγκριση στην Επιτροπή. Η συμφωνία που επετεύχθη, όπως τόνισε χθες σε συνέντευξη Tύπου ο κ. Χρυσοχοΐδης, απεγκλωβίζει πόρους συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% των πόρων που έχει στερήσει η ύφεση από την ελληνική οικονομία τα δύο τελευταία χρόνια. Πέραν αυτών θα επιδιωχθεί περαιτέρω μείωση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ στο συμβολικό ποσοστό του 5%, ενώ παράλληλα θα γίνει αυστηρή εκκαθάριση των έργων με στόχο να τεθούν εκτός προγράμματος όσα είναι ανενεργά ή νεκρά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε ακόμη στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαμόρφωση «Συμμαχίας για την ανάπτυξη» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας ότι παράλληλα με το μνημόνιο για τη δημοσιονομική προσαρμογή απαιτούνται και παρεμβάσεις για την ανάπτυξη και η μείωση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ αποτελεί ένα πρώτο βήμα. «Η Ευρωπαϊκή Eνωση, παρ'Α ότι κάποιες ηγεσίες της φαίνεται να το έχουν ξεχάσει, αποτελεί μια συμμαχία λαών και κρατών για την ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Oπως είπε ο υπουργός, «θα μπει τέρμα στη βιομηχανία των νεκρών εκχωρήσεων» και ανέφερε ως παράδειγμα την Περιφέρεια Αττικής, η οποία «έχει παρκαρισμένα 3 δισ. ευρώ σε νεκρές εκχωρήσεις και ανενεργά έργα». Eτσι σε καθεστώς επανεξέτασης τίθενται 4.762 έργα αξίας 5,5 δισ. ευρώ για τα οποία έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα αποφασισθεί αν θα δημοπρατηθούν για να προχωρήσουν ή θα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ, προκειμένου οι πόροι να κατευθυνθούν σε δράσεις που είναι ώριμες και μπορούν άμεσα να συμβάλουν στην αύξηση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους περιφερειάρχες, τα υπουργεία, τους δήμους, αλλά και φορείς όπως τα πανεπιστήμια να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης στο ζήτημα των απαλλοτριώσεων το οποίο –όπως είπε– αποτελεί ειδικό πεδίο διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. αφού το κόστος τους στην Ελλάδα φθάνει στο 10% του εκάστοτε προϋπολογισμού των έργων, όταν ο μέσο όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 3% - 4%. Oπως τόνισε ο υπουργός, το ζήτημα είναι σοβαρό και θα απασχολήσει στο μέλλον στο πλαίσιο και της συνταγματικής αναθεώρησης.

Εξάλλου την Πέμπτη κλιμάκιο του υπουργείου θα μεταβεί στο Βερολίνο για συζητήσεις με τον Σύνδεσμο των γερμανικών βιομηχανιών αναφορικά με την προοπτική ενίσχυσης των επενδύσεων στην Ελλάδα και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ενώ ως το τέλος του μήνα θα γίνουν επαφές με τις πρεσβείες έξι χωρών της Ε.Ε. με τις οποίες θα συναφθούν το φθινόπωρο διακρατικά σύμφωνα τεχνογνωσίας σε αναπτυξιακά ζητήματα.

Στα μέτρα για την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται ακόμη η απλούστευση των διαδικασιών με κατάργηση φορέων που διαμεσολαβούν στην εκχώρηση των πόρων, η αποκέντρωση της λήψης αποφάσεων προς τις περιφέρειες, η ενεργοποίηση όλων των προγραμμάτων, η υποστήριξη «αδύναμων» δικαιούχων με τεχνική βοήθεια για να κινηθούν με πιο ταχείς ρυθμούς.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θάνος Μωραΐτης, παρουσίασε τις διαδικασίες αναθεώρησης του ΕΣΠΑ με στόχο τον αναπροσανατολισμό των κονδυλίων σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας. Μάλιστα ανακοινώθηκε ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει διαμορφωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία ειδικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανά κλάδο και ανά περιφέρεια.

Τα μέτρα επιτάχυνσης των διαδικασιών του ΕΣΠΑ αφορούν:

Τα ενταγμένα έργα που μένουν για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών χωρίς δημοπράτηση θα απεντάσσονται αμέσως από τα προγράμματα.
Τον τερματισμό της «βιομηχανίας» των νεκρών εκχωρήσεων που ανακυκλώνουν πόρους και προγράμματα χωρίς να υλοποιούν έργα.
Την απλοποίηση του συστήματος εκχώρησης πόρων.
Την κατάργηση της δυνατότητας δημιουργίας ενδιάμεσων φορέων διαχείρισης χωρίς έγκριση του υπουργού.
Την αναδιοργάνωση των αρχών διαχείρισης.
Τον απεγκλωβισμό πόρων από νεκρές εντάξεις.
Την έμφαση σε έργα και όχι σε διαδικασίες.
Το άμεσο άνοιγμα των κωδικών όλων των προγραμμάτων.
Την υποστήριξη των τελικών δικαιούχων για την υλοποίηση των προγραμμάτων.
Την αναδιάταξη των υπηρεσιών διαχείρισης.

Πηγή: www.eisodima.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: