Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

24/8/11

«Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα»: Χρηματοδοτήσεις για τοπικά μουσεία και βιβλιοθήκες

Μουσεία και βιβλιοθήκες σε χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις της επαρχίας που να αναδεικνύουν και να προβάλλουν ιστορικά, λαογραφικά στοιχεία και ντοκουμέντα μέσα από καινοτόμες πρακτικές μπορούν να δημιουργήσουν νέοι και νέες, απολαμβάνοντας μάλιστα κι ενίσχυσης 60%.

Ανάλογες δυνατότητες έχουν και εκείνοι που μένουν σε μεγάλες πόλεις της χώρας κι έχουν κάποιες συλλογές αντικειμένων, φωτογραφιών, έργων τέχνης που δεν είναι γνωστές στο κοινό και θέλουν να τις προβάλλουν μέσα από μουσεία, βιβλιοθήκες κλπ.

Μάλιστα, μπορούν να έχουν και οικονομικά οφέλη από αυτήν τους τη δραστηριότητα (π.χ. βάζοντας εισιτήρια, κλείνοντας συνεργασίες για την προβολή των έργων σε εκδηλώσεις κλπ.).

Πρόκειται για επαγγελματικές ευκαιρίες, οι οποίες, αν συνδυαστούν με καινοτόμες μεθόδους, είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα "Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα" του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτούνται υπηρεσίες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων, αρχειοθήκης φωτογραφιών, μουσικών αρχείων, καθώς και δραστηριότητες μουσείων.

Μία επίσης καινοτόμα ιδέα που μπορεί να επιλεγεί για ενίσχυση είναι και αυτή του συλλέκτη έργων υπό άδειες Creative Commons και στη συνέχεια η εμπορία τους έναντι αμοιβής του ιδίου και φυσικά του δημιουργού των έργων. Πρόκειται για νέα δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο Ιντερνετ, όπου μέσω του φορέα Creative Commons δημιουργοί δίνουν ελεύθερα τα έργα τους (π.χ. τραγούδια, βιβλία κλπ.) για προσωπική χρήση. Κάποιος μπορεί να συγκεντρώσει, για παράδειγμα, φωτογραφίες και να τις εμπορεύεται on line με διαφημιστικές εταιρείες.

Η "Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα" ξεκίνησε την 1η Αυγούστου και έχει προθεσμία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Δικαιούχοι είναι νέοι και νέες επιχειρηματίες, γυναίκες, αλλά και υφιστάμενες επιχειρήσεις με πέντε χρόνια ζωής.

Ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 20.000 έως 200.000 ευρώ για τα επενδυτικά σχέδια που δραστηριοποιούνται στους προαναφερόμενους επιλέξιμους κλάδους.

Δύο είναι οι κατηγορίες των φυσικών προσώπων που δικαιούνται να υπαχθούν στο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

1. Φυσικά πρόδωπα - Υπό ίδρυση επιχειρήσεις
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της επενδυτικής πρότασης και επιθυμούν να ιδρύσουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις αυτές υποχρεωτικά θα συσταθούν και θα έχουν ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας μετά την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος, με σκοπό την εμπορική αξιοποίηση - διάθεση καινοτομικών ιδεών ή μη αξιοποιημένης επιστημονικής, τεχνολογικής ή και μη τεχνολογικής εμπειρίας / γνώσης και υποχρεωτικά θα έχουν τη μορφή εμπορικής εταιρείας (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ), ή ατομικής επιχείρησης ή κερδοσκοπικού συνεταιρισμού το αργότερο μέχρι την πρώτη εκταμίευση της αναλογούσας επιχορήγησης.

Για προτάσεις που υποβάλλονται εντός του 2011, οι υπό ίδρυση επιχειρήσεις θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο και να ιδρύονται με κατ' ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 51% και αποκλειστικής διαχείρισης, από ανέργους ή μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από την 01-01-2010 μέχρι και την ημερομηνία προκήρυξης του Προγράμματος.

Επίσης δικαίωμα έχουν και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις.

2. Νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Για επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται εντός του 2011 θα πρέπει μέχρι και την 31-12-2010 να έχουν κλείσει από τουλάχιστον μία έως και πέντε πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις και να επιδιώκουν:

• Την ανάπτυξη / διάθεση / εμπορευματοποίηση νέων προϊόντων ή υπηρεσιών μη αξιοποιημένης γνώσης / τεχνογνωσίας ή/και
• Την επέκταση / ριζική διαφοροποίηση των προϊόντων / υπηρεσιών τους ή / και,
• Την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και διεργασιών στην παραγωγική διαδικασία / διαδικασία παροχής υπηρεσιών τους, διαμέσου της υλοποίησης και εφαρμογής καινοτόμων ιδεών.

Οι δαπάνες που καλύπτει το πρόγραμμα

Στο 60% είναι το ποσοστό ενίσχυσης των δικαιούχων και οι επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος είναι δέκα:

1. Εξυπηρέτηση κτιριακών αναγκών και διαμόρφωσης χώρων.
Αναγκαίες κατασκευές, διαμορφώσεις, διαρρυθμίσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων, οι οποίες συνδέονται άμεσα και εξυπηρετούν τον ειδικό σκοπό, το αντικείμενο και τις επιδιώξεις του επενδυτικού σχεδίου και υπό την προϋπόθεση ότι οι κτιριακές αυτές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν ή χρησιμοποιούνται για τη στέγαση ή/και εγκατάσταση του υπάρχοντος ή νέου παραγωγικού και λοιπού εξοπλισμού ή για χώρο μεταφόρτωσης ή προσωρινής αποθήκευσης υλικών/δραστηριοτήτων/αγαθών της επιχείρησης.

2. Μηχανολογικός και Εργαστηριακός Εξοπλισμός

• Κύριος και βοηθητικός μηχανολογικός εξοπλισμός.
• Κύριος και βοηθητικός ψηφιακός / μηχανογραφικός / ηλεκτρονικός εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (Hardware).

3. Πληροφορική / Τηλεπικοινωνίες

• Προμήθεια λογισμικού και εξοπλισμού φιλοξενίας εφαρμογών.
• Προμήθεια εξειδικευμένου λογισμικού για την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων σκοπών της επένδυσης [π.χ CAD, CAM και CIM κτλ].
Προμήθεια λογισμικού διαχείρισης αποθηκών / πρώτων υλών κ.τ.λ.

4. Κατοχύρωση - Τροποποίηση Πατεντών - Πνευματικής Ιδιοκτησίας / Χρήση και Προστασία δικαιωμάτων βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας / Μεταφορά τεχνογνωσίας

Οι δαπάνες αφορούν το σύνολο των ενεργειών που θα πραγματοποιηθούν για την απόκτηση, προστασία, μεταφορά και χρήση και εκμετάλλευση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας (π.χ. αγορά δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, τεχνογνωσίας, μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων, αγορά προτύπων ή αδειών εκμετάλλευσης προτύπων κ.λπ.) για την υλοποίηση των προτεινόμενων έργων. Η αποκτούμενη τεχνογνωσία θα πρέπει να συνδέεται με τη μορφή και τους στόχους του σχεδίου και του προγράμματος.

5. Δαπάνες σχεδιασμού και πιστοποίησης προϊόντων / υπηρεσιών / Διαχειριστικών Συστημάτων

Περιλαμβάνονται δαπάνες μεταξύ άλλων για τις εξής ενέργειες:

• Σχεδιασμός προϊόντων / συσκευασίας / υπηρεσίας
• Πιστοποίηση προϊόντων, υπηρεσιών, διαδικασιών.
• Πιστοποίηση διαχειριστικών συστημάτων (ποιότητας, υπηρεσιών, περιβαλλοντικής διαχείρισης, ασφάλειας πληροφοριών, εισόδου σε επιλεγμένες αγορές κ.τ.λ.).

6. Δαπάνες Τεχνικής / Τεχνολογικής, Επιστημονικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης

7. Δαπάνες προβολής & επικοινωνίας

8. Ανάπτυξη εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων

Περιλαμβάνονται δαπάνες μισθοδοσίας (μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές) στελέχους / στελεχών υψηλών προσόντων (π.χ. ερευνητές, μηχανικοί, σχεδιαστές και υπεύθυνοι μάρκετινγκ που διαθέτουν πανεπιστημιακό πτυχίο και τουλάχιστον πενταετή σχετική επαγγελματική πείρα ή / και είναι κάτοχοι Διδακτορικού ή κατ' ελάχιστον εξειδικευμένου Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών), για 12 μήνες από την ημερομηνία πρόσληψης, που θα απασχοληθούν ενδεικτικά στους εξής τομείς:

• Μεταφορά τεχνογνωσίας
• Ερευνα και Ανάπτυξη
• Εργαστηριακοί έλεγχοι

9. Ανάπτυξη Πρωτότυπων

10. Λειτουργικές Δαπάνες

Στην κατηγορία αυτή μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

• Ενοίκια (αυστηρά σχετιζόμενα με τη στέγαση / εξυπηρέτηση του "παραγωγικού" χώρου της επένδυσης),
• Συνδρομές σε δίκτυα παροχής υπηρεσιών, συνδρομές, χρήσεις λογισμικού ή βάσεων δεδομένων σχετιζόμενες με το αντικείμενο της επένδυσης.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά, ανάλογα με την κατηγορία των δικαιούχων όπου ανήκουν. Αυτά μεταξύ άλλων είναι:

1. Φυσικά Πρόσωπα - Υπό ίδρυση επιχειρήσεις - Νεοσύστατες Επιχειρήσεις (χωρίς κλεισμένη διαχειριστική χρήση):

• Εντυπο υποβολής - αίτηση συμμετοχής (επενδυτικό σχέδιο).
• Φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου κάθε συμμετέχοντος δικαιούχου και κάθε μετόχου.
• Στοιχεία των εταίρων/μετόχων του φορέα της επένδυσης (όπου είναι περισσότεροι του ενός) (Ε1).
• Σε περίπτωση που υπάρχουν συμμετέχοντες μέτοχοι/δικαιούχοι οι οποίοι ασκούν ήδη επιχειρηματική δραστηριότητα, υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 το Ν.1599/86 με το γνήσιο της υπογραφής όπου θα αναφέρονται τα στοιχεία της επιχείρησης όπου συμμετέχουν και τα ποσοστά συμμετοχής τους. Θα προσκομίζονται συνημμένα οι ισολογισμοί, τα Ε3 και Ε7 των επιχειρήσεων αυτών.

2. Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τουλάχιστον μία πλήρη διαχειριστική χρήση:

• Εντυπο υποβολής-αίτηση συμμετοχής.
• Ισολογισμοί-αποτελέσματα χρήσης για τα ημερολογιακά έτη 2008, 2009, 2010 για όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει τριετία.
• Φορολογικές δηλώσεις και αναλυτικά στοιχεία φορολογίας Ε3, Ε5 (ανάλογα με τη μορφή της επιχείρησης), Φ01 (μόνο για τις Α.Ε.) για τα ημερολογιακά έτη 2008, 2009, 2010.
• Εκκαθαριστικές ΦΠΑ για τα ημερολογιακά έτη 2008, 2009, 2010 ή αντίστοιχη προσαρμογή για διετία ή ένα έτος λειτουργίας.

Πού θα απευθυνθώ

Συνοπτική και περιεκτική πληροφόρηση υπάρχει στην ιστοσελίδα www.startupgreece.gov.gr, στην κατηγορία "Χρηματοδοτήσεις". Το Εντυπο Υποβολής, όπως και όλα τα έντυπα της πρόσκλησης και πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στις παρακάτω ιστοσελίδες:

• Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας www.mindev.gov.gr
• Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (www.ggb.gr)
• ΕΥΔ/ΕΠΑΕ (www.antagonistikotita.gr)
• ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr)
• www.espa.gr, www.ependyseis.gr/mis

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΠΑΕ και τους εταίρους του στο τηλ.: 210-6985210 και με το γραφείο πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ στο τηλ.: 8011136300.

Πηγή: www.eisodima.gr/

Οι ενδιαφερόμενοι για επιδότηση, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: