Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

13/9/11

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η υποβολή προτάσεων για τη "Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα"

Τελευταία ευκαιρία για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ "Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα", καθώς η καταληκτική ημερομηνία υποβολής επενδυτικών προτάσεων είναι η 30ή Σεπτεμβρίου.

Το "Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα" έχει προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ και επιδοτεί κατά 60% νέους και νέες επιχειρηματίες, γυναίκες αλλά και υφιστάμενες επιχειρήσεις με πέντε χρόνια ζωής. Οι κύριοι κλάδοι που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων είναι η μεταποίηση τροφίμων, η αρτοποιία, η μεταποίηση ποτών, η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλικών, η κατασκευή ειδών ένδυσης, κλάδοι της πληροφορικής κ.λπ.

Τα έργα που ενισχύονται είναι ύψους:

- 30.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ για επενδυτικά σχέδια μεταποιητικού χαρακτήρα.
- 20.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ για τα επενδυτικά σχέδια που δραστηριοποιούνται σε όλους τους υπόλοιπους επιλέξιμους κλάδους οικονομικών δραστηριοτήτων του παρόντος. Σκοπός του προγράμματος είναι να ενθαρρυνθεί η δημιουργία και ίδρυση νέων επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα τα οποία επιδιώκουν να μετατρέψουν μία καινοτόμο ιδέα ή και μία καταγεγραμμένη ή κατοχυρωμένη τεχνογνωσία που δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί εμπορικά, σε επιχειρηματική καινοτομία.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί ιδιαίτερα στην ενθάρρυνση επιχειρηματικών προτάσεων με τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Καινοτομία:

- Επιστημονική ή/και τεχνολογική: αξιοποίηση επιστημονικής ή / και τεχνολογικής φύσεως ιδέας, πρωτότυπης λύσης προβλήματος, ανακάλυψης ή συνδυασμού διαθέσιμων γνώσεων ή/και τεχνολογιών.
- Μη τεχνολογική: εφαρμογή μιας καινοτόμου ιδέας ή εφαρμογή γνώσης μη τεχνολογικού χαρακτήρα ή καινοτομικός συνδυασμός καλώς καταγεγραμμένης και υφιστάμενης γνώσης, που θα επηρεάσει σημαντικά και θετικά την ανταγωνιστικότητα τής προς ίδρυση επιχείρησης ή της μικρής και πολύ μικρής επιχείρησης. Στην κατηγορία αυτή δύναται να περιλαμβάνονται οι καινοτομίες διεργασιών και κατά περίπτωση οι οικολογικές καινοτομίες.

2. Υψηλή ποιότητα επιχειρηματικής ομάδας. (Παραγωγικές δεξιότητες, επιχειρηματικό ταλέντο, υψηλό / κατάλληλο μορφωτικό επίπεδο, εμπειρία και γνώση του αντικειμένου)

Δύο είναι οι κατηγορίες των φυσικών προσώπων που δικαιούνται να υπαχθούν στο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

1. ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της επενδυτικής πρότασης και επιθυμούν να ιδρύσουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές υποχρεωτικά θα συσταθούν και θα έχουν ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας μετά την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος, με σκοπό την εμπορική αξιοποίηση - διάθεση καινοτομικών ιδεών ή μη αξιοποιημένης επιστημονικής, τεχνολογικής ή και μη τεχνολογικής εμπειρίας / γνώσης και υποχρεωτικά θα έχουν την μορφή εμπορικής εταιρείας (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ), ή ατομικής επιχείρησης ή κερδοσκοπικού συνεταιρισμού το αργότερο μέχρι την πρώτη εκταμίευση της αναλογούσας επιχορήγησης. Για προτάσεις που υποβάλλονται εντός του 2011, οι υπό ίδρυση επιχειρήσεις θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο και να ιδρύονται με κατ΄ ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 51% και αποκλειστικής διαχείρισης, από άνεργους ή μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από την 01-01-2010 μέχρι και την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος.

Επίσης δικαίωμα έχουν και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις.

2. ΝΕΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Για επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται εντός του 2011 θα πρέπει, μέχρι και την 31-12-2010 να έχουν κλείσει από τουλάχιστον μία έως και πέντε πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις και να επιδιώκουν:
- την ανάπτυξη νέων προϊόντων ή υπηρεσιών μη αξιοποιημένης γνώσης,
- την επέκταση / ριζική διαφοροποίηση των προϊόντων τους,
- την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και διεργασιών στην παραγωγική διαδικασία / διαδικασία παροχής υπηρεσιών τους, διά μέσου της υλοποίησης και εφαρμογής καινοτόμων ιδεών.

Οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται

Στο 60% είναι το ποσοστό ενίσχυσης των δικαιούχων και οι επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος είναι δέκα:

1. Εξυπηρέτηση κτιριακών αναγκών και διαμόρφωσης χώρων / Ειδικές εγκαταστάσεις.
Αναγκαίες κατασκευές, διαμορφώσεις, διαρρυθμίσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων, οι οποίες συνδέονται άμεσα και εξυπηρετούν το αντικείμενο και τις επιδιώξεις του επενδυτικού σχεδίου.

2. Μηχανολογικός και εργαστηριακός εξοπλισμός
Κύριος και βοηθητικός μηχανολογικός εξοπλισμός.
Κύριος και βοηθητικός ψηφιακός / μηχανογραφικός / ηλεκτρονικός εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (hardware).

3. Πληροφορική / Τηλεπικοινωνίες
Προμήθεια λογισμικού και εξοπλισμού φιλοξενίας βασικών εφαρμογών.
Προμήθεια εξειδικευμένου λογισμικού.

4. Κατοχύρωση - Τροποποίηση πατεντών - πνευματικής ιδιοκτησίας / Χρήση και προστασία δικαιωμάτων βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας / Μεταφορά τεχνογνωσίας.

Οι δαπάνες αφορούν το σύνολο των ενεργειών που θα πραγματοποιηθούν για την απόκτηση, προστασία, μεταφορά και χρήση και εκμετάλλευση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας.

5. Δαπάνες σχεδιασμού και πιστοποίησης προϊόντων / υπηρεσιών / διαχειριστικών συστημάτων
Σχεδιασμός προϊόντων / συσκευασίας / υπηρεσίας
Πιστοποίηση προϊόντων, υπηρεσιών, διαδικασιών.

6. Δαπάνες τεχνικής / τεχνολογικής, επιστημονικής και συμβουλευτικής υποστήριξης

7. Δαπάνες προβολής & επικοινωνίας

8. Ανάπτυξη εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων

- Περιλαμβάνονται δαπάνες μισθοδοσίας (μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές) στελέχους / στελεχών υψηλών προσόντων

9. Ανάπτυξη πρωτότυπων

10. Λειτουργικές δαπάνες
Ενοίκια
Συνδρομές σε δίκτυα παροχής υπηρεσιών.

Πού θα απευθυνθώ

Τα Εντυπο Υποβολής όπως και όλα τα έντυπα της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρίσκουν στους παρακάτω δικτυακούς τόπους:

- του ΥΠΟΙΑΝ (www.ypoian.gr),
- της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (www.ggb.gr)
- της ΕΥΔ/ΕΠΑΕ (www.antagonistikotita.gr),
- του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr)
- ( www.espa.gr, www.ependyseis.gr/mis )
- Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ "Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα" (http://www.antagonistikotita.gr), τηλ. 8011136300

- Ενδιάμεσος Φορέας ΕΠ Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ) Τηλ 210 6985210

Πηγή: www.eisodima.gr

Οι ενδιαφερόμενοι για επιδότηση, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: