Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

13/9/11

Από την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται το JEREMIE

Ενεργοποιείται άμεσα το πρόγραμμα JEREMIE, μέσω του οποίου μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μπορούν να λαμβάνουν δάνεια ύψους μέχρι 100.000 ευρώ με επιτόκια που ξεκινούν από το 4%.

Το πρόγραμμα είχε «παγώσει» τους τελευταίους μήνες, καθώς ανέκυψαν διαδικαστικά προβλήματα λόγω των συνεχών υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας. Χρειάστηκε λοιπόν οι τράπεζες Εθνική και Alpha (μέσω των οποίων θα χορηγηθούν τα δάνεια στις επιχειρήσεις) να επαναδιατυπώσουν τους όρους των συμβάσεων ώστε να ξεκινήσει η δανειοδότηση όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στις τράπεζες από την ερχόμενη βδομάδα και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι στο τέλος Δεκεμβρίου 2012 (εκτός αν ο προϋπολογισμός του προγράμματος εξαντληθεί νωρίτερα).

Κάθε μικρή ή πολύ μικρή επιχείρηση μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ποσό ως 100.000 ευρώ, με διάρκεια εξόφλησης ως 72 μήνες. Η περίοδος χάριτος φτάνει τα 2 χρόνια (ή το 1/3 της συνολικής διάρκειας δανείου).

Το επιτόκιο του δανείου είναι κυμαινόμενο και διαμορφώνεται στα επίπεδα του 4%-4,5%, διότι οι τράπεζες συμμετέχουν στο συγχρηματοδοτικό μηχανισμό JEREMIE, και το 50% του δανείου προσφέρεται άτοκα (από το ΕΣΠΑ 2007-2013 - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Οι «μικροί» της αγοράς μπορούν να χρηματοδοτηθούν με τις 100.000 ευρώ για επενδύσεις και επέκταση της δραστηριότητάς τους, ωστόσο θα πρέπει να έχουν τις εξής προϋποθέσεις:

Να είναι νεοσύστατες, δηλαδή μέχρι την ημερομηνία έγκρισης του δανείου θα πρέπει να λειτουργούν έως 36 μήνες από την ημερομηνία ιδρύσεώς τους. Να απασχολούν έως 50 εργαζομένους. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ενεργητικό τους να μην υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ. Να λειτουργούν εντός της ελληνικής επικράτειας.

Τα δάνεια χορηγούνται για κάλυψη επενδυτικών σχεδίων, απόκτηση ή δημιουργία πάγιων περιουσιακών στοιχείων (όπως είναι η αγορά επαγγελματικής στέγης, απόκτηση επαγγελματικού εξοπλισμού κ.λπ.), καθώς και για την κάλυψη αναπτυξιακών αναγκών, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα και αποδοτικότητα της επιχειρήσεως (αγορά πρώτων υλών, αγαθών, υπηρεσιών κλπ). Εξαιρείται το εργασιακό κόστος (μισθοί και ημερομίσθια) ενοίκια και λοιπό λειτουργικό κόστος.

Πηγή: www.eisodima.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: