Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

10/9/11

Ξεκίνησε η υποβολή προτάσεων για τα clusters

Δίκτυα στα οποία θα μετέχουν τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις από τις οποίες τουλάχιστον 8 να είναι ΜμΕ και κατ' ελάχιστον ένας ερευνητικός/ακαδημαϊκός φορέας της ημεδαπής μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους για δημιουργία «Καινοτομικών Συστάδων (clusters) Επιχειρήσεων».

Χαρακτηριστικά των clusters είναι η ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, με διεθνή αναγνώριση και ανταγωνιστικότητα, η ένταση γνώσης, η γεωγραφική τους συγκέντρωση, η διασύνδεση σε αλυσίδα προστιθέμενης αξίας για την παραγωγή προϊόντων ή υπηρεσιών και ο ισχυρός προσανατολισμός σε εξαγωγές.

Με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιοποιήθηκε (www.espa.gr και στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://apps.gov.gr/minedu/clusters/) και η οποία είναι ανοικτή σε όλους τους θεματικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας, καλούνται προϋπάρχοντα δίκτυα επιχειρήσεων και ερευνητικών/ακαδημαϊκών φορέων, υπό την εκπροσώπηση και τον συντονισμό ενός φορέα αρωγού, να υποβάλουν προτάσεις που θα περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να διαμορφωθεί μία συγκροτημένη εικόνα για τις δυνατότητες ανάπτυξης καινοτομικών συστάδων επιχειρήσεων σε θεματικούς τομείς στους οποίους διαφαίνεται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα. Στόχος αυτής της πρόσκλησης είναι να διερευνηθούν οι απαιτήσεις της αγοράς και οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και την οικονομία από την ανάπτυξη καινοτομικών συστάδων, να προσδιορισθούν τα ειδικότερα χαρακτηριστικά τους (καινοτομικό δυναμικό, κρίσιμη μάζα επιχειρήσεων, φύση και ρόλος του φορέα αρωγού), καθώς και οι χρηματοδοτικές ανάγκες των συστάδων (ανάπτυξη καινοτομικών δραστηριοτήτων, κοινές υποδομές, συστέγαση κ.λπ.).
Στην πρόταση που θα κατατεθεί, συνυποβάλλεται η χαρτογράφηση του υπό διερεύνηση θεματικού τομέα/κλάδου στον οποίο προτίθεται να δραστηριοποιηθεί η συστάδα και το επιχειρηματικό προσχέδιο που θα περιγράφει την αναπτυξιακή στρατηγική της.
Σε επόμενο στάδιο, τα δίκτυα των οποίων οι προτάσεις θα κριθούν αξιόλογες, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και διαδικασία, θα κληθούν να υποβάλουν πλήρη επιχειρηματικά σχέδια, μετά την αξιολόγηση των οποίων η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας θα χρηματοδοτήσει τη φάση πιλοτικής λειτουργίας των συστάδων εκείνων που θα εμφανίσουν τις μεγαλύτερες προοπτικές επιτυχίας.
Η δράση είναι ανοικτή σε όλους τους τομείς και κλάδους της οικονομίας στους οποίους διαφαίνεται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, προκειμένου να εντοπισθούν πυρήνες ικανοί να εξελιχθούν σε καινοτομικές συστάδες επιχειρήσεων. Θα δοθεί έμφαση στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας, οι οποίες, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, είναι: Yλικά και χημικά. Αγροβιοτεχνολογία και τρόφιμα. Πληροφορική, Επικοινωνίες και Yπηρεσίες Εντασης Γνώσης. Yγεία και Βιοϊατρική. Ενέργεια και Περιβάλλον.
Απευθύνεται σε προϋπάρχοντα δίκτυα επιχειρήσεων (μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καινοτόμες νεοσύστατες επιχειρήσεις αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις), ερευνητικών/ακαδημαϊκών φορέων, καθώς και άλλων υποστηρικτικών οργανισμών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, (φορείς μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών κ.λπ.) που αποτελούν ή εμφανίζουν προοπτικές εξέλιξης σε καινοτομικές συστάδες. Το δίκτυο δεν απαιτείται κατά την υποβολή της πρότασης να έχει νομική οντότητα. Παρ' όλα αυτά, τα μέλη του δικτύου θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν την ύπαρξη λειτουργικών διασυνδέσεων ή/και συνεργασιών μεταξύ τους, πριν από τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης. Θα προτιμηθούν δίκτυα που έχουν ήδη διαμορφώσει - επιδιώξει και πετύχει (πριν την υποβολή της πρότασης) συγκεκριμένες στοχεύσεις, έχουν σημαντική πείρα στην υλοποίηση και διαχείριση ερευνητικών και τεχνολογικών προγραμμάτων και διαθέτουν υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης, θα πρέπει να τεκμηριώνεται ο καινοτομικός χαρακτήρας της αναδυόμενης συστάδας επιχειρήσεων στον προτεινόμενο τομέα εξειδίκευσής τους.
Τα δίκτυα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις από τις οποίες τουλάχιστον 8 να είναι ΜμΕ και κατ' ελάχιστον 1 ερευνητικό/ ακαδημαϊκό φορέα της ημεδαπής.
Τα μέλη του δικτύου θα πρέπει να τελούν υπό τον συντονισμό και να εκπροσωπούνται από τον προτεινόμενο φορέα - αρωγό. Τονίζεται ότι ο φορέας αυτός υποχρεωτικά αποτελεί μέλος του υπάρχοντος δικτύου και έχει με αυτό λειτουργικές διασυνδέσεις ή συνεργασίες, πριν την δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης.
Χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αναπτύξουν οι καινοτομικές συστάδες επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στη Δράση.

ΕΙΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΤΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ ΣΥΣΤΑΔΩΝ
Οι καινοτομικές συστάδες απαρτίζονται από μία κρίσιμη μάζα λειτουργικά διασυνδεδεμένων επιχειρήσεων και εμφανίζουν αρκετά από τα παρακάτω ειδικά χαρακτηριστικά:
1. Βασίζονται στη γνώση και αξιοποιούν προϊόντα έρευνας.
2. Αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα/ υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας (που αυξάνουν τον κύκλο εργασιών ή/και ποσοστά κερδών επί των δικαιωμάτων χρήσης τους).
3. Χρησιμοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες, καινοτόμες παραγωγικές διεργασίες (process level), λειτουργική, οργανωτική καινοτομία (system level).
4. Κατοχυρώνουν την πνευματική ιδιοκτησία τους με διπλώματα ευρεσιτεχνίας ή άλλους σχετικούς τίτλους βιομηχανικής ιδιοκτησίας και γενικότερα αξιοποιούν την παραγόμενη γνώση.
5. Εμφανίζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε διεθνές επίπεδο, σημαντικές εξαγωγές και διείσδυση στις περιφερειακές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές.
6. Εχουν δυνατότητες επίτευξης οικονομιών κλίμακας και σκοπού και εμφανίζουν χαρακτηριστικά αλυσίδας προστιθέμενης αξίας με κοινούς προμηθευτές ή πελάτες.
7. Περιλαμβάνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων start-ups, spin-offs και spin-outs, οι οποίες θα είναι πρωτοπόρες στους αντίστοιχους τομείς τους, αλλά και κάθε μεγέθους επιτυχημένες περιπτώσεις επιχειρήσεων, αναγνωρισμένων διεθνώς.
8. Περιλαμβάνουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσουν καινοτόμα εργαστηριακά και βιομηχανικά πρωτότυπα.
9. Παρουσιάζουν έναν γεωγραφικά εστιασμένο πυρήνα, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή και συνεργασία με φορείς με τους οποίους δεν γειτνιάζουν γεωγραφικά.
10. Εχουν συνάψει στρατηγικές συμμαχίες με Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, φορείς μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας κ.λπ.
11. Στοχεύουν στην προσέλκυση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών ή άλλων ιδιωτικών επενδύσεων (π.χ. επιχειρηματικοί άγγελοι κ.λπ.). Εχουν ήδη προσανατολιστεί προς κινήσεις δικτύωσης σε μία προσπάθεια αναβάθμισης των διαδικασιών και των αλυσίδων παραγωγής τους.
12. Στοχεύουν στη συνεργασία με διεθνείς ομίλους leaders στον τομέα της συστάδας.
13. Αναγνωρίζουν με σαφήνεια τις ευκαιρίες συμμετοχής στις διεθνείς αγορές.

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Καταληκτική ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων ορίζεται η 17η Οκτωβρίου 2011 και ώρα 15:30 και καταληκτική ημερομηνία της υποβολής των προτάσεων στην έντυπη μορφή τους, (στην ελληνική μόνο γλώσσα), ορίζεται η 24η Οκτωβρίου 2011 και ώρα 15:30.

Πηγή: www.eisodima.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: