Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

13/10/11

Οι 10 αλλαγές που φέρνει στις αγροτικές ενισχύσεις η νέα ΚΑΠ

Το ποσό των 15,4 δισ. ευρώ θα λάβουν οι Έλληνες αγρότες την επταετία 2014-2020 από το πακέτο ενισχύσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Το περίγραμμα των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα ΚΑΠ παρουσίασε χθες ο αρμόδιος για θέματα Γεωργίας επίτροπος Ντάσιαν Τσιόλος, σύμφωνα με τις οποίες η βασική στήριξη του εισοδήματος μετά τα 150.000 ευρώ θα μειώνεται σταδιακά και θα υπόκειται σε ανώτατο όριο μετά τα 300.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση και ανά έτος. Μικρή μείωση θα υποστούν οι άμεσες ενισχύσεις που λαμβάνουν ετησίως οι Έλληνες αγρότες, οι οποίες από 2,253 δισ. το 2014 θα φθάσουν τα 2,173 δισ. το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι φεύγουμε από τη διαδικασία ενίσχυσης του αγρότη και πάμε στην ενίσχυση της γεωργικής γης. Στις μεγάλες καλλιέργειες ο παραγωγός θα πρέπει να καλλιεργεί τρία προϊόντα ενώ στο 7% της γης του θα πρέπει να εφαρμόζεται το μέτρο της αγρανάπαυσης.

Εξειδίκευση των προτάσεων της Κομισιόν έκανε χθες ο Τ. Χανιώτης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων.

Σύμφωνα με τα σχέδια κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτός από τη βασική ενίσχυση προβλέπονται οι εξής κατηγορίες ειδικών ενισχύσεων:

- Υποχρεωτική «πράσινη» ενίσχυση η οποία θα καταβάλλεται στους γεωργούς που εφαρμόζουν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.
- Προαιρετικές στρεμματικές ενισχύσεις στους γεωργούς περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα.
- Υποχρεωτική πρόσθετη ενίσχυση για τους νέους αγρότες.
- Ενίσχυση για τους μικρούς αγρότες από 500 έως 1.000 ευρώ.

Συνδεδεμένες ενισχύσεις: στη νέα ΚΑΠ θα υπάρχουν ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης που θα συνδέονται με συγκεκριμένα είδη παραγωγής, για τα οποία θα μπορεί να δοθεί έως 5% του εθνικού δημοσιονομικού φακέλου, με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Το 5% θα είναι δυνατόν να ξεπεραστεί με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ διατηρείται η ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι.

Επίσης, τίθενται ανώτατα όρια άμεσων ενισχύσεων για κάθε εκμετάλλευση (εκτός της «πράσινης» ενίσχυσης), πέραν των οποίων εφαρμόζονται μειώσεις ως εξής:

20% για ποσά άνω των 150.000 ευρώ και ως 200.000 ευρώ.
40% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ και ως τις 250.000 ευρώ.
70% για ποσά άνω των 250.000 ευρώ και ως τις 300.000 ευρώ.
100% για ποσά άνω των 300.000 ευρώ.

Οι 10 αλλαγές

1. Καλύτερα στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις που προωθούν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η βασική στήριξη του εισοδήματος θα αφορά μόνο τους ενεργούς αγρότες. Μετά τα 150.000 ευρώ θα μειώνεται σταδιακά και θα υπόκειται σε ανώτατο όριο μετά τα 300.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση και ανά έτος, λαμβανομένου υπόψη του αριθμού των θέσεων απασχόλησης που δημιουργεί η εκμετάλλευση.

2. Δραστικότερα και καταλληλότερα μέσα διαχείρισης των κρίσεων για καλύτερη αντιμετώπιση των νέων οικονομικών προκλήσεων.

Η Επιτροπή προτείνει πιο αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για τους γεωργικούς κλάδους που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε κρίσεις (ιδιωτική αποθεματοποίηση και δημόσια παρέμβαση), ενώ παράλληλα τάσσεται υπέρ της σύστασης ασφαλίσεων και ταμείων αλληλοβοήθειας.

3. Μια «περιβαλλοντική» πληρωμή με στόχο τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων.

Για να ενισχυθεί η οικολογική βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα και για να ανταμειφθούν οι προσπάθειες των αγροτών, η Επιτροπή προτείνει τη διοχέτευση του 30% των άμεσων ενισχύσεων σε μεθόδους που προωθούν τη βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων.

4. Συμπληρωματικές επενδύσεις για έρευνα και καινοτομία. Η Επιτροπή προτείνει το διπλασιασμό του προϋπολογισμού για αγρονομική έρευνα και καινοτομία, καθώς και την εφαρμογή στην πράξη των αποτελεσμάτων της έρευνας μέσω μιας νέας σύμπραξης για την καινοτομία.

5. Πιο ανταγωνιστική και ισόρροπη τροφική αλυσίδα. Για να ενισχυθεί η θέση των γεωργών, η Επιτροπή προτείνει τη στήριξη των οργανώσεων των παραγωγών και των διακλαδικών οργανώσεων, καθώς και τη δημιουργία απευθείας δικτύων ανάμεσα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές (χωρίς πολλούς μεσάζοντες). Επιπλέον, οι ποσοστώσεις για τη ζάχαρη, που δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης, δεν θα συνεχιστούν μετά το 2015.

6. Ενθαρρύνονται οι αγροπεριβαλλοντικές πρωτοβουλίες μέσα από τη διατήρηση και η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων καθώς και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και, δεύτερον, η αποτελεσματική χρήση των πόρων.

7. Διευκολύνεται η εγκατάσταση νέων αγροτών. Η Επιτροπή προτείνει ένα νέο μέσο για τη στήριξη της εγκατάστασης νέων αγροτών, το οποίο θα απευθύνεται σε αγρότες κάτω των 40 ετών και θα χορηγείται τα πρώτα 5 χρόνια.

8. Κίνητρα για την αγροτική απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.Για την προώθηση της απασχόλησης και του επιχειρηματικού πνεύματος, η Επιτροπή προτείνει μια σειρά μέτρων που σκοπό έχουν να ενθαρρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στις αγροτικές περιοχές, καθώς και τις πρωτοβουλίες για τοπική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, θα δημιουργηθεί μια «πρώτη εργαλειοθήκη» για τη στήριξη σχεδίων μικροεπιχειρήσεων, με χρηματοδότηση έως και 70.000 ευρώ για μια περίοδο πέντε ετών. Θα ενισχυθούν επίσης οι ομάδες τοπικής δράσης LEADER.

9. Μεγαλύτερη προσοχή στις ευάλωτες περιοχές.

Για να αποφευχθεί η ερημοποίηση και να διατηρηθεί ο πλούτος των εδαφών η Επιτροπή δίνει στα κράτη- μέλη τη δυνατότητα να χορηγούν μεγαλύτερη στήριξη στους αγρότες που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα, μέσω πρόσθετης αντιστάθμισης.

10. Μια απλούστερη και αποτελεσματικότερη Κοινή Γεωργική Πολιτική. Προωθείται η απλούστευση των μηχανισμών, ιδίως των κανόνων σχετικά με την πολλαπλή συμμόρφωση και τα συστήματα ελέγχου. Θα απλουστευθούν επίσης οι ενισχύσεις υπέρ των μικρών αγροτών. Για τους αγρότες αυτούς προβλέπεται κατ' αποκοπή πληρωμή 500 έως 1.000 ευρώ ανά έτος και ανά εκμετάλλευση.

Τέλος, θα ενθαρρυνθεί η εκχώρηση εκτάσεων από μικρούς αγρότες, που παύουν τη γεωργική τους δραστηριότητα, σε άλλους που επιθυμούν την αναδιάρθρωση του αγροκτήματός τους.

Οι προτάσεις για τη νέα ΚΑΠ
Υποχρεωτική «πράσινη» ενίσχυση η οποία θα καταβάλλεται στους γεωργούς που εφαρμόζουν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.

Δραστικότερα και καταλληλότερα μέσα διαχείρισης των κρίσεων για καλύτερη αντιμετώπιση των νέων οικονομικών προκλήσεων

Καλύτερα στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις που προωθούν την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ενθαρρύνονται οι αγροπεριβαλλοντικές πρωτοβουλίες μέσα από τη διατήρηση και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

Για να ενισχυθεί η θέση των γεωργών, η Επιτροπή προτείνει τη στήριξη των οργανώσεων των παραγωγών και των διακλαδικών οργανώσεων, καθώς και τη δημιουργία απευθείας δικτύων ανάμεσα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές (χωρίς πολλούς μεσάζοντες).

Θα δημιουργηθεί μια «πρώτη εργαλειοθήκη» για τη στήριξη σχεδίων μικροεπιχειρήσεων, με χρηματοδότηση έως και 70.000 ευρώ για μια περίοδο πέντε ετών. Θα ενισχυθούν επίσης οι ομάδες τοπικής δράσης LEADER.

Πηγή: www.eisodima.gr

Οι ενδιαφερόμενοι για αγροτικές επιδοτήσεις, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: