Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

14/10/11

Επενδυτικός νόμος: Φοροαπαλλαγές για εταιρείες παραγωγής φυσικών χυμών

Η παραγωγή χυμών από φρούτα και λαχανικά και η εξαγωγή τους σε χώρες του εξωτερικού αποτελεί σημαντική επαγγελματική ευκαιρία. Οι ενδιαφερόμενοι, μάλιστα, μπορούν να εκμεταλλευτούν και τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου, και ιδίως αυτά που υπάγονται στο λεγόμενο καθεστώς της γενικής επιχειρηματικότητας.

Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ήδη στον κλάδο, αλλά και όσοι θέλουν να μπουν στο κομμάτι της μεταποίησης φρούτων και λαχανικών για την παραγωγή χυμών, έχουν τη δυνατότητα φοροαπαλλαγών από οκτώ έως και 10 χρόνια.

Το καθεστώς της γενικής επιχειρηματικότητας ξεκίνησε να "τρέχει" από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου και οι προθεσμίες θα λήξουν στις 31 του μηνός.

Το συνολικό ποσό των φοροαπαλλαγών της λεγόμενης δεύτερης περιόδου ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Η δραστηριοποίηση στον συγκεκριμένο τομέα θεωρείται ιδιαίτερα αποδοτική και κερδοφόρα, μια και τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και ιδίως οι χυμοί κατακτούν όλο και περισσότερες ξένες αγορές.

Αν η παραγωγή τους, μάλιστα, συνδεθεί και με φρούτα που καλλιεργούνται βιολογικά, τότε αποκτούν ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα, σε μια εποχή που οι καταναλωτές αναζητούν τα "καθαρά" προϊόντα κάνοντας στροφή στην υγιεινή διατροφή.

Στο καθεστώς γενικής επιχειρηματικότητας του επενδυτικού νόμου ενισχύονται επενδυτικά σχέδια νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων με το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής.

Οι επιχειρήσεις που υπάγονται στο καθεστώς της γενικής επιχειρηματικότητας απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των προ-φόρων κερδών τους μετά την ολοκλήρωση και έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης. Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις ωφελούνται από το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής για 8 έτη, ενώ οι νέες επιχειρήσεις για 10 έτη. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής εμφανίζεται ως αφορολόγητο αποθεματικό σε ειδικό λογαριασμό στα βιβλία της επιχείρησης.

Το ελάχιστο ύψος επένδυσης που απαιτείται στο καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας είναι:

Για Μεγάλες Επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 500.000 ευρώ.
Για Μεσαίες Επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 250.000 ευρώ
Για Μικρές Επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 150.000 ευρώ
Για Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 100.000 ευρώ

Τα δικαιολογητικά για τα επενδυτικά σχέδια μεταξύ άλλων είναι:

Αίτηση Υπαγωγής και Ειδικό Ερωτηματολόγιο.
Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86.
Οικονομοτεχνική μελέτη.
Στοιχεία τεκμηρίωσης του κόστους.
Στοιχεία τεκμηρίωσης της βαθμολογίας.
Δήλωση που αφορά το μέγεθος της επιχείρησης
Δήλωση για τον χαρακτηρισμό μιας επιχείρησης ως πολύ μικρής, μικρής ή μεσαίας
Δήλωση για τον χαρακτήρα κινήτρου σε περίπτωση μεγάλων επιχειρήσεων
Αποδεικτικό Δ.Ο.Υ. περί καταβολής του χρηματικού ποσού (παραβόλου), που καθορίζεται με την απόφαση της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του Ν. 3908/2011
Στοιχεία τεκμηρίωσης της δυνατότητας κάλυψης από τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου της ιδίας συμμετοχής και των πέραν αυτής ιδίων κεφαλαίων στο κόστος της επένδυσης
Στοιχεία τεκμηρίωσης δαπανών αγοράς παγίων στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται άμεσα με παραγωγική μονάδα που έχει παύσει τη λειτουργία της
Εγκριση δανείου για τη χρηματοδότηση του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου
Σχέδιο σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης για την απόκτηση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού
Στοιχεία για τη νόμιμη υπόσταση και λειτουργία υφιστάμενων επιχειρήσεων
Στοιχεία φερεγγυότητας υφιστάμενου φορέα
Στοιχεία τεκμηρίωσης των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης
Στοιχεία τεκμηρίωσης της διαθεσιμότητας του τόπου εγκατάστασης για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν σε νέο ιδιόκτητο ή σε μισθωμένο χώρο (γήπεδο ή ακίνητο)
Αδεια λειτουργίας υφιστάμενης μονάδας και τυχόν συμπληρωματικές εγκρίσεις που αποτελούν προϋπόθεση της ισχύος αυτής, προκειμένου για επενδυτικό σχέδιο επέκτασης ή εκσυγχρονισμού της.

Ποιες δαπάνες καλύπτει το πρόγραμμα

Τα επιχειρηματικά σχέδια ενισχύονται για δαπάνες, όπως οι κτιριακές εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα, συστήματα πιστοποίησης ποιότητας κ.λπ.

Ειδικότερα,

1. Για υλικά περιουσιακά στοιχεία, όπως:

Η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτιριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου. Οι δαπάνες αυτές δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 40% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.
Η αγορά πάγιων στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται άμεσα με μία παραγωγική μονάδα.
Η αγορά και η εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.

2. Για άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως δαπάνες συστημάτων διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεις, προμήθειας και εγ­κα­­τά­­στασης λογισμικού και συστήματος οργάνωσης της επιχείρησης, δαπάνες για τη μεταφορά τεχνολογίας μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων κ.ά. Το κόστος των ενισχυόμενων άυλων περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

3. Για έργα και προγράμματα Ερευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας που σχετίζονται με τη δραστηριότητα και τα προϊόντα της επιχείρησης και τα οποία εκτελούνται από την επιχείρηση είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και φορείς και με Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και της Ε.Ε.

4. Μελέτες και αμοιβές συμβούλων. Κατ' εξαίρεση, οι δαπάνες αυτές ενισχύονται για επενδυτικά σχέδια νέων Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων μέχρι ποσοστού 5% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου και έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων ευρώ.

Πληροφορίες

Περιφέρεια Αττικής: Κοραή 4 6ος, Δ/νση Ιδιωτικών Επενδύσεων, τηλ.: 210 3258800-04
Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας: Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης Διοικητήριο Θεσσαλονίκης - Γραφείο 203 (2ος όροφος), Θεσ/νίκη, τηλ.: 2310379103 και 2310379240
Επίσης, πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν στις ιστοσελίδες: (www.mindev.gov.gr, www.ependyseis.gr, www.investingreece.gov.gr)

Πηγή: www.eisodima.gr

Οι ενδιαφερόμενοι για επιδότηση, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: