Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

4/10/11

Γιατί σας συμφέρει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σε στέγη

Η Ελλάδα έχει αποδεδειγμένα το καλύτερο κλίμα σε όλη την Ευρώπη για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η ηλιοφάνειά της είναι εφάμιλλη σχεδόν της Σαχάρας και σίγουρα μεγαλύτερη από άλλες Μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Μια εγκατεστημένη Κιλοβατώρα (Kwh) στην Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο ετησίως 1.300Κwh ενέργειας περίπου. Εννοείται ότι όσο πιο νότια βρισκόμαστε στον ελλαδικό χώρο τόσο μεγαλύτερη είναι και η παραγωγή, με τη Μακεδονία στον μέσο όρο των 1.200 και την Κρήτη να φτάνει σε απόδοση τις 1.450Kwh/y ανά εγκατεστημένo Kw.

Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης κυμαίνεται από 3.000 - 3.500€ ανά Kw που θα εγκαταστήσει κανείς.

Τα φωτοβολταϊκά σε στέγες είναι τα έργα των 10Κw που εγκαθίστανται πάνω στις στέγες κτιρίων. Με τις ισχύουσες τιμές είναι εξαιρετικά κερδοφόρα, και μπορουν να εγκατασταθούν ουσιαστικά οπουδήποτε υπάρχει κτίριο, για παράδειγμα στην στέγη ενός εξοχικού. Υπάρχει τρόπος να εγκατασταθούν και σε πολυκατοικίες, με συναίνεση των υπολοίπων ιδιοκτητών και σε περίπτωση συγχρηματοδότησης, διανομή των κερδών.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η εγκατάσταση φ/β σε στέγη είναι:

Χαμηλό κόστος έργου: Ακόμη και στην περίπτωση που η έκταση της στέγης είναι αρκετή για να εγκαταστήσουμε το μέγιστο των 10Kw (περίπου 70 τμ), ολόκληρο το έργο θα κοστίσει το πολύ 35.000€, ποσό που μπορεί να διαθέσει ένας μικροεπενδυτής χωρίς να καταφύγει σε δανειοδότηση.

Ακριβή πώληση προϊόντος: Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα διασυνδεμένα συστήματα (δηλαδή αυτά που πωλούν ρεύμα στην ΔΕΗ), τα φ/β σε στέγες έχουν ασυνήθιστα υψηλή τιμή πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος (0,55€/Kwh) και αποκλειστικό συμβόλαιο πώλησης ενέργειας με την ΔΕΗ για 25 έτη αντί των 20 ετών που προσφέρουν τα άλλα συστήματα. Το κέρδος που φέρνουν είναι περίπου 7.150€ ετησίως, ανάλογα τα εγκατεστημένα κιλοβάτ.

Γρήγορη απόσβεση επένδυσης: Ακολούθως προς τα παραπάνω, τα φ/β σε στέγες αποσβέννουν το επενδεδυμένο κεφάλαιο πολύ γρήγορα. Για παράδειγμα, ας πάρουμε το ανώτερο των 10Kw. Τα 10Kw παράγουν 10 Χ 1.300= 13.000 Kwh τον χρόνο. 13.000 Χ 0,55 = 7.150€ περίπου τον χρόνο. Το έργο κόστισε 35.000€, άρα η απόσβεση της επένδυσης θα έχει ολοκληρωθεί σε 4,8 έτη.

Εύκολη και γρήγορη αδειοδότηση και εγκατάσταση: Η διαδικασία δεν περνάει από την ΡΑΕ - χρειάζονται μόνο τα δικαιολογητικά που κατατίθενται στην αρμόδια Πολεοδομία και ΔΕΗ.

Εύκολη και απλή πληρωμή από τη ΔΕΗ: Κάθε μήνα (ή δίμηνο, ανάλογα) έρχεται ένας πιστωτικός λογαριασμός της ΔΕΗ. Όπως περνάμε και πληρώνουμε τον λογαριασμό του σπιτιού μας στο γκισέ, παρουσιάζουμε και τον πιστωτικό και μας πληρώνει ο ταμίας. Δεν “μπλέκεις” με Δημόσιες Υπηρεσίες και καθυστερήσεις!

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: