Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

2/11/11

Χρηματοδότηση 100% σε νέους επιχειρηματίες και ανέργους

Με το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ, το οποίο τιτλοφορείται "Σχέδιο Στήριξης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών Ανέργων και Νέων Επιχειρηματιών (σε φάση start-up)", ενισχύονται κατά 100% άνεργοι που θέλουν να ιδρύσουν επιχείρηση και νέοι που την έχουν ήδη δημιουργήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες που δημιούργησαν επιχείρηση μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011 και σε ανέργους που σκοπεύουν να δημιουργήσουν τώρα τη δική τους επιχείρηση. Η δράση έχει ποσοστό χρηματοδότησης 100% και επιλέξιμες δαπάνες προς χρηματοδότηση είναι το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κλπ), δαπάνες για σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου, για κατάρτιση, για αγορά εξοπλισμού και πρώτων υλών, δαπάνες για την ίδρυση της επιχείρησης, την απόσβεση παγίων κ.ά.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του κάθε σχεδίου κυμαίνεται από 10.000 έως 20.000 ευρώ. Η δράση χρηματοδοτεί επιπλέον τη δημιουργία νέας θέσης εργασίας με ποσό 15.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η θέση εργασίας θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 12 μήνες. Aρα η ενίσχυση μπορεί να φτάσει στα 35.000 ευρώ.

Αφορά όλους τους κλάδους των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εκτός συγκεκριμένων:

• Oσα επαγγέλματα απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κλπ.) και συνεπώς η δημιουργία επιχείρησης δεν εξαρτάται από την απόφαση και την πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου, που θα μπορούσε να ενισχυθεί με την παροχή της επιχορήγησης.
• Oσοι υποψήφιοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ΤΑΧΙ), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.
• Oσοι υποψήφιοι δημιουργούν επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, φαρμακεία, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ. - 6 π.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα, τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών.
• Πλανόδιες επιχειρήσεις.
• Κυλικεία σχολείων, Οργανισμών κλπ. που η ανάθεση της λειτουργίας και εκμετάλλευσής τους γίνεται κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού.
• Οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις.
• Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.).
• Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και του άνθρακα, στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεταπώληση σε μεταπράτες ή εμπόρους ή χαρακτηρίζονται ως προβληματικές.
• Επιχειρήσεις που αναπτύσσονται ή δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο σύμβασης franchising (δικαιόχρησης).

Οι δικαιούχοι θα πρέπει:

• Να έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας μετά την 1/1/2011 ή να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας).
• Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ).
• Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να είναι μέχρι 64 ετών, δηλαδή το 18ο έτος θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα. Oσον αφορά στο 64ο έτος, μετά τη συμπλήρωσή του (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης), οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από τη 15η Νοεμβρίου 2011 έως τη 15 Ιανουαρίου 2012, οπότε και ξεκινά η αξιολόγηση των αιτήσεων για άμεση εκταμίευση.

ΠΕΝΤΕ ΒΗΜΑΤΑ
Η διαδικασία που απαιτείται

Τα στάδια της διαδικασίας μέχρι την έκδοση της εγκριτικής απόφασης ένταξης στο πρόγραμμα για την υλοποίηση των έργων από τους δικαιούχους είναι:

1. Δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Ως χρόνος έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία προκήρυξης.

2. Ηλεκτρονική υποβολή και αξιολόγηση των προτάσεων μέσω Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr )

3. Αξιολόγηση

4 Eκδοση αποφάσεων ένταξης.

5. Δημοσιοποίηση και αποστολή των αποφάσεων ένταξης στους δικαιούχους

Τα δικαιολογητικά για την υποβολή της αίτησης

Υποχρεωτικά, η διαδικασία υποβολής αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι ηλεκτρονική. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω των ιστοσελίδων www.ependyseis.gr και www.ependyseis.gr/mis . Οι αιτήσεις περιλαμβάνουν την περιγραφή του επιχειρηματικού σχεδίου και επέχει και τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης. Τα δικαιολογητικά κατατίθενται σε 60 ημερολογιακές ημέρες από την κοινοποίηση της απόφασης ένταξης στο πρόγραμμα.

Τα δικαιολογητικά είναι:

1. Δελτίο ανεργίας ή βεβαίωση έναρξης δραστηριότητας στη ΔΟΥ με επιλέξιμο ΚΑΔ

2. Φωτοτυπία ταυτότητας

3. Δικαιολογητικά νόμιμης υπόστασης

Ε.Π.Ε.: ΦΕΚ σύστασης και τυχόν τροποποιήσεών του και ΦΕΚ εκπροσώπησης

Ο.Ε., Ε.Ε.: Ιδιωτικό συμφωνητικό σύστασης και τυχόν τροποποιήσεών του και πιστοποιητικό από το οικείο Πρωτοδικείο περί μη τροποποίησης, νόμιμα δημοσιευμένο.

Ατομικές επιχειρήσεις: Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος του επιχειρηματία και όλες τις τροποποιήσεις.

4. Δικαιολογητικά νόμιμης λειτουργίας:

Αδεια λειτουργίας της επιχείρησης ή άλλα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης κατά την ημερομηνία ένταξης ή απαλλακτικό εκδοθέν από την οικεία αρμόδια αρχή. Σε περίπτωση που δεν απαιτείται έκδοση άδειας λειτουργίας προσκομίζεται πρόσφατο πιστοποιητικό από το αρμόδιο επιμελητήριο και υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου ότι η επιχείρηση δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Ν. 3325/2005, περί άδειας λειτουργίας.

5. Ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτου:

Τίτλο ιδιοκτησίας του χώρου υλοποίησης του σχεδίου (Ε9 επιχείρησης).

Σε περίπτωση μίσθωσης απαιτείται μισθωτήριο συμβόλαιο θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ του οποίου η λήξη θα καλύπτει την περίοδο υλοποίησης του σχεδίου.

6. Στοιχεία επιχειρηματία:

Α) Αντίγραφα τίτλων σπουδών

Β) Αποδεικτικά εργασιακής εμπειρίας (ένσημα, βεβαιώσεις προϋπηρεσίας κ.λπ.)

Γ) Επαγγελματική κατάρτιση (βεβαιώσεις από πιστοποιημένους φορείς)

7. Στοιχεία νέου απασχολούμενου προσωπικού:

Αναγγελία πρόσληψης στον ΟΑΕΔ και αντίγραφο βιβλίου νεοπροσλαμβανομένου.

8. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/1986 υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα πρότασης, με τις μεταξύ άλλων σχετικές διατυπώσεις:

• σύμφωνα με τα προσκομισθέντα δικαιολογητικά, η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα.
• η πρόταση ή μέρος της δεν έχει υποβληθεί και δε θα υποβληθεί προς έγκριση χρηματοδότησης, δεν έχει ενταχθεί, δεν έχει χρηματοδοτηθεί και δεν θα χρηματοδοτηθεί από άλλο Εθνικό ή Κοινοτικό Πρόγραμμα.
• έχει υποβληθεί μία μόνο πρόταση του έργου στον παρόντα κύκλο του Προγράμματος.
• έλαβα σαφή γνώση του περιεχομένου του Οδηγού του Προγράμματος.
αποδέχομαι οποιοδήποτε σχετικό έλεγχο ή εξακρίβωση των δηλωθέντων από τις αρμόδιες εθνικές ή κοινοτικές αρχές
• η επιχείρηση δεν βρίσκεται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση, ούτε εκκρεμεί ανάκτηση επιχορήγησης
• όλα τα αναγραφόμενα στοιχεία που υποβλήθηκαν με την ηλεκτρονική μορφή καθώς και τα αναγραφόμενα στοιχεία στην έντυπη μορφή με όλα τα υποβληθέντα δικαιολογητικά είναι πλήρη, αληθή και ακριβή
• συμφωνώ στη δημοσίευση της επωνυμίας της εταιρείας, του τίτλου της πράξης και του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης, στον κατάλογο των δικαιούχων που δημοσιεύεται ηλεκτρονικά (τουλάχιστον στην ιστοσελίδα του ΕΠΑΕ, www.antagonistikotita.gr ) ή με άλλον τρόπο, σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2 στοιχείο δ του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1828/2006.

Οι δαπάνες που καλύπτει το πρόγραμμα
Εννέα είναι οι επιλέξιμες δαπάνες και μαζί με το μέγιστο ποσοστό-ποσό στον προϋπολογισμό του επιχειρηματικού σχεδίου παρουσιάζονται παρακάτω:

1. ΕΝΟΙΚΙΑ (50%): Περιλαμβάνει κόστος ενοικίων του τόπου υλοποίησης του σχεδίου. (Θα απαιτηθεί εν ισχύ μισθωτήριο.)

2. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΕΚΟ (40%): Περιλαμβάνει δαπάνες ηλεκτρικού, ύδρευσης, θέρμανσης, τηλεφωνίας-Διαδικτύου κ.λπ.

3. ΔΑΠΑΝΕΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ (10%): Αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης.

4. ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (10%): Περιλαμβάνει δαπάνες νομικής και λογιστικής υποστήριξης.

5. ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ (5%): Περιλαμβάνει την αμοιβή για τη σύνταξη του προτεινόμενου επιχειρηματικού σχεδίου.

6. ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (20%): Αφορά συμμετοχή εργαζομένου/-ων ή επιχειρηματία σε προγράμματα κατάρτισης που πραγματοποιούνται από πιστοποιημένους φορείς επαγγελματικής κατάρτισης.

7. ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ΠΑΓΙΩΝ (5%): Περιλαμβάνει αποσβέσεις εξοπλισμού που ΔΕΝ έχει επιχορηγηθεί από το παρόν πρόγραμμα.

8. ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ/ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ (10%): Περιλαμβάνει αγορά πάγιου εξοπλισμού και προμήθεια πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων.

9. ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (15.000 ευρώ): Περιλαμβάνει δαπάνες μισθοδοσίας 12 μηνών του νέου εργαζομένου της επιχείρησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ

www.antagonistikotita.gr
www.espa.gr
www.efepae.gr
www.startupgreece.gov.gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 801 11 36 300 | Γραφείο Πληροφόρησης Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα
210-6985210 | Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα | ΕΦΕΠΑΕ

Οι ενδιαφερόμενοι για επιδοτήσεις, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: