Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

11/12/11

Ενίσχυση έως και 35.000 ευρώ σε ανέργους και νέους επιχειρηματίες για βιοτεχνία επίπλων

Με ενίσχυση έως και 35.000 ευρώ μπορούν άνεργοι να ανοίξουν βιοτεχνία κατασκευής επίπλων σπιτιού και γραφείου. Ιδια επιδότηση δικαιούνται και οι νέες επιχειρήσεις που λειτουργούν από την 1η Ιανουαρίου του 2011 και κατασκευάζουν καθιστικά, τραπέζια, καρέκλες, γραφεία, κρεβάτια, βιβλιοθήκες και άλλα έπιπλα.

Χρηματοδοτείται επίσης και η πρόσληψη προσωπικού, το οποίο μπορεί να προέρχεται από τον συγγενικό κύκλο του ενδιαφερομένου, ακόμη και να είναι συγγενής α' βαθμού.

Πρόκειται για πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το οποίο καλύπτει όλες τις λειτουργικές δαπάνες μιας επιχείρησης χωρίς ο άνεργος ή ο νέος επιχειρηματίας να καταβάλλει χρήματα. Ενοίκια, πρώτες ύλες, εξοπλισμός, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.λπ. συμπεριλαμβάνονται στη λίστα που επιδοτεί η δράση.

Το πρόγραμμα που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι ενδιαφερόμενοι είναι το «Σχέδιο Στήριξης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών Ανέργων και Νέων Επιχειρηματιών (σε φάση start-up)». Σκοπός είναι η αναβίωση μικρών επιχειρήσεων με εξειδικευμένα προϊόντα, ενώ μπόνους έχουν εκείνοι που θα είναι και καινοτόμοι.

Πολλές μικρές επιχειρήσεις του κλάδου επίπλου έχουν κλείσει, ωστόσο επειδή οι μεγάλες που δραστηριοποιούνται στον χώρο δεν προσφέρουν πάντα το αυθεντικό, χειροποίητο και καλό έπιπλο, το οποίο να προσαρμόζεται στον κάθε χώρο ανάλογα με τις απαιτήσεις του καταναλωτή, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανοίγεται μία ευκαιρία ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του κάθε σχεδίου κυμαίνεται από 10.000 έως 20.000 ευρώ.

Η δράση χρηματοδοτεί επιπλέον τη δημιουργία νέας θέσης εργασίας με ποσό 15.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η θέση εργασίας θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 12 μήνες.

Αρα η ενίσχυση μπορεί να φτάσει στα 35.000 ευρώ. Και μάλιστα στους εργαζομένους συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα με πρώτο βαθμό συγγένειας.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει:

• Να έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας μετά την 1η/1/2011 ή να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας).
• Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ).
• Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να είναι μέχρι 64 ετών, δηλαδή το 18ο έτος θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα. Οσον αφορά το 64ο έτος, μετά τη συμπλήρωσή του (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης), οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έχει ξεκινήσει να «τρέχει» από τις 15 Νοεμβρίου και λήγει στις 15 Ιανουαρίου του 2012.

Αίτηση on line και δικαιολογητικά

Οσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι την αίτησή τους υποχρεωτικά θα την υποβάλουν ηλεκτρονικά.

Αφού αποφασιστεί η ένταξή τους σε αυτό μετά θα αποστείλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω των ιστοσελίδων www.ependyseis.gr και www.ependyseis.gr/mis. Οι αιτήσεις περιλαμβάνουν την περιγραφή του επιχειρηματικού σχεδίου και επέχει και τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης.

Τα δικαιολογητικά κατατίθενται σε 60 ημερολογιακές ημέρες από την κοινοποίηση της απόφασης ένταξης στο πρόγραμμα.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει οι ενδιαφερόμενοι μεταξύ άλλων να υποβάλουν είναι:

• Δελτίο ανεργίας ή βεβαίωση έναρξης δραστηριότητας στη ΔΟΥ με επιλέξιμο ΚΑΔ
• Φωτοτυπία ταυτότητας
• Ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτου. Οι ενδιαφερόμενοι εφόσον έχουν ακίνητο δικό τους θα πρέπει να φέρουν τίτλο ιδιοκτησίας του χώρου υλοποίησης του σχεδίου (Ε9 επιχείρησης). Σε περίπτωση μίσθωσης απαιτείται μισθωτήριο συμβόλαιο θεωρημένο από την αρμόδια ΔΟΥ του οποίου η λήξη θα καλύπτει την περίοδο υλοποίησης του σχεδίου.
• Στοιχεία νέου απασχολούμενου προσωπικού. Θα πρέπει να προσκομίσουν δικαιολογητικό αναγγελίας πρόσληψης στον ΟΑΕΔ και αντίγραφο βιβλίου νεοπροσλαμβανομένου.

Οι επιλέξιμες δαπάνες και το μέγιστο ποσοστό χρηματοδότησης είναι:

- Ενοίκια έως 50%

- Λογαριασμοί ΔΕΚΟ έως 40%

- Δαπάνες Ιδρυσης της Επιχείρησης 10%

- Δαπάνες παροχής υπηρεσιών (Νομική και Λογιστική Υποστήριξη) έως 10%

- Δαπάνες Σύνταξης Επιχειρηματικού Σχεδίου έως 5%

- Δαπάνες Κατάρτισης έως 20%

- Αποσβέσεις Παγίων έως 5%

- Δαπάνες Αγοράς εξοπλισμού / πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων έως 10%

- Νέα Θέση Εργασίας (1 ΕΜΕ) έως 15.000 €

Σημειώνεται ότι ο πιστοποιημένος προϋπολογισμός σε κάθε κατηγορία δαπάνης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον εγκεκριμένο.

Δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ σε καμία κατηγορία δαπανών, καθώς δεν θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη και επιβαρύνει εξ ολοκλήρου την επιχείρηση.

Τα επιχειρηματικά σχέδια που θα ενισχυθούν από τη δράση θα πρέπει να έχουν κατώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό (Δημόσια Δαπάνη) 10.000 ευρώ και ανώτατο 20.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία νέας θέσης εργασίας, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δύναται να ανέλθει μέχρι του ποσού των 35.000 ευρώ.

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» Ηλεκτρονική διεύθυνση:
Διεύθυνση: Μεσογείων 56, Αθήνα, 115 27
Τηλ.: 210 7450800 Fax: 210 7473666
Γραφείο Πληροφόρησης Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα»Τηλ.: 8011136300 και ηλεκτρονική διεύθυνση:
Ιστοσελίδα δημοσίευσης: http://www.antagonistikotita.gr/greek/news.asp?id=213
Ενδιάμεσος Φορέας Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ) Διεύθυνση: Σεβαστουπόλεως 113, Αθήνα, 115 26
Τηλ.: 210 6985210 και Fax: 210 6916468

Πηγή: www.eisodima.gr

Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: