Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

23/3/12

Επιδοτούνται μέχρι 50% οι συνεργασίες μεταξύ εμπόρων

Η ισχύς εν τη ενώσει μπορεί να αποφέρει ενισχύσεις από 15% μέχρι 50% στους εμπόρους.

Ο επενδυτικός νόμος, αν τον εκμεταλλευτούν οι καταστηματάρχες, μπορεί να τους ευνοήσει. Αρκεί να ενταχθούν στο καθεστώς ενίσχυσης της Συνέργειας και Δικτύωσης. Η προθεσμία «τρέχει» μέχρι τις 30 Μαρτίου.

Μία από τις περιπτώσεις που μπορεί να επιδοτηθεί είναι, για παράδειγμα, η συνεργασία ανάμεσα σε 10 εμπορικές επιχειρήσεις λιανικής που θέλουν να κάνουν κοινές αποθήκες logistics. Με αυτόν τον τρόπο οι καταστηματάρχες μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικά οφέλη. Πρώτον, αποκτούν αποθηκευτικούς χώρους και, δεύτερον, εφόσον θέλουν να συνεργαστούν και με άλλες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα και κοινής διανομής των εμπορευμάτων τους.

Τα σχήματα συνέργειας - δικτύωσης λειτουργούν υπό μορφή κοινοπραξίας και απαρτίζονται από τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Αττικής ή στον Νομό Θεσσαλονίκης ή τουλάχιστον πέντε επιχειρήσεις για επενδύσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν στους λοιπούς νομούς της χώρας.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο επενδυτικός νόμος, τα ποσοστά επιχορήγησης ανάλογα με τη ζώνη (τρεις ζώνες) που βρίσκεται η περιοχή τους και το μέγεθος της επιχείρησής τους (μεγάλες, μεσαίες και μικρές) κυμαίνονται από 15% έως 50%. Στην Α' Ζώνη ανήκουν η Αττική και η Βοιωτία. Στη Γ' Ζώνη είναι οι νομοί της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, τα νησιά των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και των Ιόνιων Νήσων, τα νησιά που ανήκουν διοικητικά σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και οι παραμεθόριοι νομοί της χώρας.

Στη Β' Ζώνη είναι όλες οι υπόλοιπες περιοχές. Το ελάχιστο κόστος του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στα 200.000 ευρώ και το μέγιστο στα 20 εκατ. ευρώ.

Εξωτερική χρηματοδότηση

Κατά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής θα πρέπει να τεκμηριώνεται από τουλάχιστον ένα μέλος της κοινοπραξίας η δυνατότητα χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου με ίδια κεφάλαια ή και εξωτερική χρηματοδότηση σε ποσοστό τουλάχιστον 25% του επιλέξιμου, ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Τα ενισχυόμενα επενδυτικά σχέδια, ενδεικτικά μπορούν να περιλαμβάνουν:

•κοινές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό παραγωγής, προμήθεια ή παροχή κοινών υπηρεσιών
•δράσεις ελέγχου ποιότητας,
•δράσεις αποθήκευσης, δικτύων διανομής, δικτύων προμηθειών, διακίνησης, έκθεσης και πώλησης εμπορευμάτων ή παροχής υπηρεσιών,
•κοινό εμπορικό σήμα και σύστημα διαδικτυακού εμπορίου,
•κοινή πιστοποίηση και σήμα ποιότητας,
•συνδυαστικές δράσεις στους επιλέξιμους τομείς και κλάδους της οικονομίας.

Οι ενισχύσεις που παρέχονται στα σχήματα συνέργειας και δικτύωσης για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς της παρούσας απόφασης αφορούν τις ακόλουθες δαπάνες:

1. Υλικά περιουσιακά στοιχεία, και ειδικότερα:

•Την κατασκευή, την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό ή την αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων και των συνδεδεμένων με αυτές ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και τις δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.
•Την αγορά και την εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων, εφόσον αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της μονάδας και εξυπηρετούν τη λειτουργία της.
•Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού του οποίου αποκτάται η χρήση.

2. Αϋλα περιουσιακά στοιχεία, που συνίστανται στην απόκτηση στοιχείων ενεργητικού που προκύπτουν από τη μεταφορά τεχνολογίας, μέσω της απόκτησης δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών εκμετάλλευσης, τεχνογνωσίας ή μη νομικά κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων.

Υπό προϋποθέσεις χρηματοδοτούνται και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν

Για να υπαχθούν τα επενδυτικά σχέδια στον επενδυτικό νόμο και συγκεκριμένα στο καθεστώς Συνέργειας και Δικτύωσης, είναι απαραίτητο να υποβληθούν οι ακόλουθες αιτήσεις και δικαιολογητικά που παράγονται από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων-Επενδυτικός Νόμος (ΠΣΚΕ-Επ.) ή αναπτύσσονται βάσει σχετικών υποδειγμάτων.

1. Αίτηση Υπαγωγής και Ειδικό Ερωτηματολόγιο.

2. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 σύμφωνα με το υπόδειγμα που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επενδυτικού Νόμου (www.ependyseis.gr).

3. Οικονομοτεχνική μελέτη σύμφωνα με το Υπόδειγμα που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επενδυτικού Νόμου (www.ependyseis.gr).

4. Στοιχεία τεκμηρίωσης του κόστους. Υποβάλλονται πίνακες ανάλυσης του κόστους.

5. Δήλωση για τον χαρακτηρισμό μιας επιχείρησης ως πολύ μικρής ή μικρής.

Επίσης υποβάλλονται και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1. Αποδεικτικό Δ.Ο.Υ. περί καταβολής παραβόλου.

2. Στοιχεία τεκμηρίωσης της δυνατότητας διάθεσης ιδίων κεφαλαίων ή και της δυνατότητας εξωτερικής χρηματοδότησης μέχρι ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό τουλάχιστον 25% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

3. Ιδιωτικό συμφωνητικό σύστασης Κοινοπραξίας.

4. Σχέδιο σύμβασης σε περίπτωση που για το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο γίνεται χρήση χρηματοδοτικής μίσθωσης.

5. Στοιχεία για τη νόμιμη υπόσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων-μελών της Κοινοπραξίας (προσκομίζονται από καθένα εκ των μελών της Κοινοπραξίας).

6. Στοιχεία φερεγγυότητας (προσκομίζεται από καθένα μέλος της Κοινοπραξίας).

7. Στοιχεία τεκμηρίωσης της διαθεσιμότητας του τόπου εγκατάστασης για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν σε νέο ιδιόκτητο ή σε μισθωμένο χώρο (γήπεδο ή ακίνητο).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, Αθήνα, 210-3258800-04
Περιφέρεια Αττικής, 213-2065209 - 213-2065212
Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης, Θεσσαλονίκη, 2310-379417 - 2310-379103

Πηγή: eisodima.gr


Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: