Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

23/3/12

Μέχρι τις 30 Μαρτίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Βιολογικής Κτηνοτροφίας»

Επιδοτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν οι κτηνοτρόφοι για την παραγωγική βιολογικών προϊόντων, γαλακτοκομικών και κρεατικών.

Μέχρι τις 30 Μαρτίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της «βιολογικής κτηνοτροφίας» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σκοπός του προγράμματος είναι η στροφή στη βιολογική κτηνοτροφία. Οι ενισχύσεις δίνονται ώστε να καλυφθεί μέρος της απώλειας εισοδήματος και του πρόσθετου κόστους που συνεπάγεται η συμμετοχή των παραγωγών στη βιολογική κτηνοτροφία. Μπορούν να υπαχθούν νέοι κτηνοτρόφοι (με περίοδο προσαρμογής, που είναι ένας χρόνος από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης) και κτηνοτρόφοι χωρίς περίοδο προσαρμογής.

Επιλέξιμες είναι οι παρακάτω εκτροφές:

•Αίγες και πρόβατα εκτατικής και ημισταυλισμένης εκτροφής. Οι επιδοτήσεις είναι για εκείνους που έχουν περίοδο προσαρμογής μέχρι 180 ευρώ ανά ζώο και για όσους δεν έχουν έως 161 ευρώ.

•Βοοειδή με γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση. Οι ενισχύσεις φτάνουν για εκείνους με περίοδο προσαρμογής έως 339 ευρώ ανά ζώο και για τη δεύτερη κατηγορία μέχρι 273 ευρώ.

•Βοοειδή με κρεοπαραγωγική - διπλή κατεύθυνση εκτατικής και ημισταυλισμένης εκτροφής. Οι επιδοτήσεις είναι έως 166 ευρώ για τους κτηνοτρόφους με και χωρίς περίοδο προσαρμογής.

Τα ύψη ενίσχυσης έχουν υπολογιστεί για πυκνότητες βόσκησης 1 Μονάδας Μεγάλου Ζώου ανά εκτάριο (Ha). Το ένα εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα. Εφόσον η πυκνότητα βόσκησης ανά ΜΜΖ είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη του ενός εκταρίου (Ha), η μέση ανά εκτάριο (Ha) ενίσχυση υπολογίζεται αντίστοιχα με τον πολλαπλασιασμό ή τη διαίρεση της μέσης πυκνότητας ανά ΜΜΖ με τις προαναφερόμενες ενισχύσεις. Δικαιούχοι είναι:

1. Οι επαγγελματίες αγρότες (κατά κύριο επάγγελμα αγρότες), τα φυσικά δηλαδή πρόσωπα τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

2. Οι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, τα φυσικά και νομικά δηλαδή πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στο ΜΑΑΕ με την ιδιότητα αυτή, οι οποίοι επιπλέον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Φυσικά πρόσωπα: Να λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος, με εξαίρεση τους απασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους, για τους οποίους απαιτείται τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.

Νομικά πρόσωπα: Να λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος και να έχουν νομική προσωπικότητα, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στο εμπορικό δίκαιο.

Δεν είναι δυνατόν να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων, έστω κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις οι ακόλουθες κατηγορίες:

•Οσοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης ή οι σύζυγοι αυτών.
•Οσοι έχουν αποκλειστεί από τις ενισχύσεις των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων ή δράσεων και για όσο χρόνο ισχύει ο αποκλεισμός.
•Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης, για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για δέκα έτη.
•Ανήλικα άτομα.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι δικαιούχοι

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις πρέπει να αναλάβουν οι δικαιούχοι του προγράμματος ενίσχυσης της βιολογικής κτηνοτροφίας. Αυτές είναι:

•Εντάσσουν στο σύστημα της βιολογικής παραγωγής του Καν. (ΕΚ) 834/2007 τα αγροτεμάχια/βοσκοτόπους/ζώα που επιθυμούν να εντάξουν.
•Συνάπτουν συμβόλαιο με εγκεκριμένο Οργανισμό Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων και προσκομίζουν στις ελεγκτικές αρχές βεβαίωση του Οργανισμού για την τήρηση των διατάξεων του Καν. (ΕΚ) 834/2007.
•Εφαρμόζουν πιστά τις κατευθύνσεις, προδιαγραφές και τεχνικές της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αντίστοιχα, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 834/2007.
•Τηρούν πενταετές (νέοι δικαιούχοι) ή διετές (δικαιούχοι με δικαίωμα παράτασης) Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) της εκμετάλλευσης στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος εφαρμογής των δεσμεύσεων. Βάσει του ΣΠΔ υπολογίζεται το ύψος ενίσχυσης της εκμετάλλευσης.
•Τηρούν αγροπεριβαλλοντικό φάκελο.
•Επίσης οι δικαιούχοι της βιολογικής κτηνοτροφίας πρέπει για ολόκληρη τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσης να εξασφαλίζουν σταθερής έκτασης βοσκότοπο και να διατηρούν τόσες Μονάδες Μεγάλων Ζώων (ΜΜΖ) ανά κατηγορία ζώου όσες αναφέρονται στη σύμβαση που έχουν υπογράψει για την ένταξή τους.

Αλλες υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων είναι:

•Ολοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν υποβάλει υποχρεωτικά Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) έτους 2011.
•Τα αγροτεμάχια, βοσκότοποι και ζώα πρέπει να κατέχονται νόμιμα (ιδιόκτητα/μισθωμένα) και να έχουν δηλωθεί υποχρεωτικά στην ΑΕΕ έτους 2011 του υποψηφίου.

Η διάρκεια των δεσμεύσεων είναι πενταετής για τους νέους δικαιούχους και διετής για τους δικαιούχους με δικαίωμα παράτασης. Σημειώνεται ότι οι δεσμεύσεις των δικαιούχων με δικαίωμα παράτασης λήγουν το αργότερο έως την 31/12/2013. Η εφαρμογή των δεσμεύσεων των δικαιούχων με δικαίωμα παράτασης αρχίζει την επομένη της λήξης των δεσμεύσεων της σύμβασης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, με δική τους ευθύνη.

Αλλες προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας είναι:

•Τα υπό ένταξη αγροτεμάχια–βοσκότοποι πρέπει να έχουν μέγεθος τουλάχιστον 500 τ.μ.
•Με την Αίτηση Ενίσχυσης προσκομίζεται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Αν δεν έχει ακόμη εκδοθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, και εφόσον έχει υποβληθεί η σχετική για την έκδοσή της αίτηση, προσκομίζεται αντίγραφο της αίτησης στον φορέα υλοποίησης. Στην περίπτωση αυτή η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας πρέπει να προσκομιστεί το αργότερο μέχρι τη δήλωση εφαρμογής του πρώτου έτους πληρωμής.
•Τα προς ένταξη ζώα ή βοσκότοποι πρέπει να είναι υποχρεωτικά δηλωμένα στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης έτους 2011 του ενδιαφερομένου.

Η διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στις δράσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων ή στις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) ή στα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου & Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού & Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ).

Η διαδικασία χορήγησης της κατ' έτος ενίσχυσης είναι:

•Το αργότερο μέχρι τη 15η Μαΐου κάθε έτους εφαρμογής οι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση πληρωμής στον φορέα συμπλήρωσης και υποβολής της ΑΕΕ.
•Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημερομηνία έναρξης των δεσμεύσεων, και εντός 20 εργάσιμων ημερών, οι δικαιούχοι καταθέτουν στον φορέα υλοποίησης δήλωση εφαρμογής με τα προβλεπόμενα συνοδευτικά δικαιολογητικά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τηλ.: 210-2128177 και 210-2128178.

Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ – Ανταγωνιστικότητα. Τηλ.: 210-5275097.

Κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) – πρώην Διευθύνσεις Γεωργίας.

Στην ιστοσελίδα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), www.agrotikianaptixi.gr

Πηγή: eisodima.gr


Financial Solutions: Οι ειδικοί στις αγροτικές επιδοτήσεις και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: