Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

23/3/12

Εμπορική: Προνομιακά δάνεια για τεχνολογική αναβάθμιση επιχειρήσεων

Με 60 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις για επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό η Εμπορική Τράπεζα, μέσω του προγράμματος συγχρηματοδοτούμενων δανείων JEREMIE ΙΙΙ ICT.

Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις του Κλάδου Πληροφορικής και Επικοινωνιών, όσο και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε λοιπούς κλάδους, αλλά ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε υποδομές Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν νέες ή υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οποιασδήποτε νομικής μορφής, που απασχολούν μέχρι 250 άτομα και ο ετήσιος τζίρος τους δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Το βασικό πλεονέκτημα των δανείων που παρέχονται μέσω του προγράμματος JEREMIE είναι το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιτόκιο, αφού το 50% του ποσού του δανείου είναι άτοκο -λόγω της συγχρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο- και το υπόλοιπο 50% προσφέρεται με προνομιακή τιμολόγηση από την Εμπορική Τράπεζα.

Ειδικότερα, τα νέα προϊόντα της Εμπορικής Τράπεζας χρηματοδοτούν μέχρι το 80% του συνολικού επενδυτικού σχεδίου, με διάρκεια αποπληρωμής έως και τα 10 έτη και δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 12 μήνες.

Το ύψος των δανείων αυτών κυμαίνεται από 25.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ και διατίθενται με ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κυμαινόμενο τελικό επιτόκιο από 1,93% πλέον εισφοράς (με βάση το euribor 3μήνου). Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα ασφάλειας επιτοκίου, σε περίπτωση ανόδου του επιτοκίου του euribor 3μήνου άνω του 4%.

Με το πρόγραμμα JEREMIE ΙΙΙ ICT, η Εμπορική Τράπεζα παρέχει τη δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στην αγορά για επενδύσεις σε τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ώστε, παρά την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία τους και να ενισχύσουν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητά τους.

Το συγκεκριμένο πακέτο χρηματοδοτικών προϊόντων θα διατίθεται από την Εμπορική Τράπεζα έως το τέλος Οκτωβρίου 2013 ή μέχρι την εξάντληση του ποσού των 60 εκατ. ευρώ.

Τα δικαιολογητικά που ζητεί η τράπεζα

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές είναι τα εξής:

1. Αίτηση δανείου Jeremie (για μικρές & μεσαίες επιχειρήσεις).

2.Νομιμοποιητικά έγγραφα της επιχείρησης.

Για βιβλία Β' Κατηγορίας:

•Ε1 και Ε3 ή E5 των προηγούμενων 3 ετών, Ε9 των φορέων (έτους 2005 και τυχόν μεταγενέστερων μεταβολών).
•Περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ προηγούμενου και τρέχοντος έτους (όπου είναι διαθέσιμες).
•Για βιβλία Γ' κατηγορίας: (Επιπλέον των ανωτέρω)
•Οικονομικές καταστάσεις προηγούμενων 3 ετών (εφόσον υφίστανται). Δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για Α.Ε. και Ε.Π.Ε. ή επικυρωμένα αντίγραφα αυτών από τον νόμιμο εκπρόσωπο ή διαχειριστή της επιχείρησης, αντίγραφα ισολογισμών για Ο.Ε., Ε.Ε. και ατομικές επιχειρήσεις, των τριών τελευταίων κλεισμένων οικονομικών χρήσεων, καθώς και αναλυτικό ισοζύγιο τελευταίου μηνός προ της υποβολής.
•Πρόσφατο ισοζύγιο και αντίστοιχο προηγούμενης χρήσης (εφόσον υφίστανται).

ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:

3. Βεβαίωση έναρξης εργασιών της οικείας Δ.Ο.Υ. και ΚΑΔ (ΣΤΑΚΟΔ 08) δραστηριότητας (για τον έλεγχο της διάρκειας λειτουργίας και επιλεξιμότητας).

4. Ασφαλιστική ενημερότητα σε ισχύ (κατά τον χρόνο εκταμίευσης).

5. Ε7 τελευταίας κλεισμένης οικονομικής χρήσης ή Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις Ι.Κ.Α. ή θεωρημένη κατάσταση απασχολουμένων από την Επιθεώρηση Εργασίας για επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν κλεισμένη οικονομική χρήση (έλεγχος αριθμού εργαζομένων) ή Βεβαίωση Ι.Κ.Α. περί μη απασχόλησης προσωπικού.

6. Προσφορές - προτιμολόγια για τις υπό χρηματοδότηση δαπάνες (με ανάλυση κόστους ανά δαπάνη)

7. Υπεύθυνη δήλωση περί προσκόμισης εξοφλημένων τιμολογίων (παραστατικά εξόφλησης) των χρηματοδοτούμενων δαπανών.

8. Αίτηση χρηματοδότησης (ή Business Plan για επενδύσεις άνω των € 100.000) και περιγραφής του επιχειρηματικού σχεδίου της επιχείρησης με ανάλυση των δαπανών.

9. Δήλωση για ΜΜ Επιχείρηση (EE 2003/361/EK).

10. Υπεύθυνη δήλωση συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από την επιχείρηση, σχετική με τη συσσώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (Κανόνας De minimis).

Λοιπά δικαιολογητικά:

•Ιδια κεφάλαια: αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα για την απόδειξη ύπαρξης της ίδιας συμμετοχής τουλάχιστον 20% του ύψους της χρηματοδότησης.
•Απαιτούμενες άδειες: Απαιτείται η προσκόμιση της τελευταίας εν ισχύ άδειας που ανταποκρίνεται στο τελευταίο στάδιο αδειοδοτικής διαδικασίας πριν από την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης.

Χρηματοδοτείται μέχρι το 80% της επένδυσης

Τα δάνεια που θα χορηγηθούν αφορούν τις παρακάτω δαπάνες:

•Επενδύσεις σε πάγια (αγορά, δαπάνες διαμόρφωσης, επέκτασης, εκσυγχρονισμού κτιρίων)
•Επενδύσεις σε εξοπλισμό
•Κεφάλαια κίνησης επέκτασης δραστηριότητας (π.χ. δαπάνες προμήθειας α' υλών και εμπορευμάτων, υπηρεσιών, με εξαίρεση δαπάνες λειτουργικών εξόδων, ενοικίων, μισθοδοσίας προσωπικού κ.λπ.).

Οι χρηματοδοτούμενες επενδύσεις (δαπάνες) οφείλουν να αιτιολογούνται επαρκώς, να τεκμηριώνεται δηλ. η αιτιώδης συνάφεια ως προς τη σκοπιμότητα και αναγκαιότητά τους, σε σχέση με την επίτευξη του συνολικού στόχου όπως αυτός προκύπτει από το επενδυτικό σχέδιο (business plan).

Το ποσό του δανείου φτάνει ως τις 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση και χρηματοδοτείται μέχρι το 80% του προϋπολογισμού της επένδυσης. Η διάρκεια αποπληρωμής, ανάλογα του σκοπού της επένδυσης, φτάνει τα 10 χρόνια με τρίμηνη καταβολή δόσεων.

Επίσης παρέχεται περίοδος χάριτος ως 12 μήνες (συμπεριλαμβάνεται στη συνολική διάρκεια του δανείου) χωρίς κεφαλαιοποίηση τόκων.

Το επιτόκιο των δανείων είναι κυμαινόμενο βάσει του euribor 3m πλέον περιθωρίου που κυμαίνεται από 2,5% - 8,5% ανάλογα την αξιολόγηση της εταιρείας τα παρεχόμενα καλύμματα και το ποσοστό ίδιας συμμετοχής. Λόγω της συγχρηματοδότησης των δανείων αυτών το 50% του ποσού είναι άτοκο.

Εφάπαξ έξοδα 300 ευρώ για δάνεια μέχρι 50.000 ευρώ και 500 ευρώ για δάνεια άνω των 50.000 ευρώ που εισπράττονται με την πρώτη εκταμίευση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Στα κατά τόπους Καταστήματα και τα Επιχειρηματικά Κέντρα της Εμπορικής Τράπεζας, στα τηλέφωνα 801 11 11 247 από σταθερό και 210 6505000 από κινητό ή από το εξωτερικό ή μέσω της ιστοσελίδας www.emporiki.gr.

Πηγή: eisodima.gr


Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: