Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

10/4/12

Ποια προγράμματα του επενδυτικού νόμου "τρέχουν" αυτήν την περίοδο

Άνοιξε ο τρίτος κύκλος προκηρύξεων του νέου επενδυτικού νόμου 3908/2011. Πρόκειται για τα γενικά καθεστώτα επενδύσεων, ενώ σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του Μαϊου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Συνέργεια και Δικτύωση».

Τα προγράμματα του επενδυτικού νόμου που είναι «ανοιχτά» μέχρι τις 30 Απριλίου, είναι τα: «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Επιχειρηματικότητα των Νέων», ενώ τα υπόλοιπα καθεστώτα που «τρέχουν» είναι η «Περιφερειακή Συνοχή», η «Τεχνολογική Ανάπτυξη» και τα «Μεγάλα Επενδυτικά Σχέδια».

Οι ενδιαφερόμενοι μέσω του www.ependyseis.gr και των Γραφείων Εξυπηρέτησης Επενδυτών - που λειτουργούν σε όλη τη χώρα - μπορούν να ενημερώνονται για τις διαδικασίες ηλεκτρονικής και έντυπης υποβολής, των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αλλά και για τις λεπτομέρειες επιλεξιμότητας δραστηριοτήτων και δαπανών στο πλαίσιο των Γενικών Καθεστώτων του 3908/11.

Για το έτος 2012, θα διατεθούν 2,7 δισ. ευρώ υπό τη μορφή φοροαπαλλαγών και 1 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιχορήγησης ή και επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
Ταυτόχρονα η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου με τροπολογία που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο περί «βελτίωσης επενδυτικού περιβάλλοντος» προχώρησε σε αλλαγές. Αυτές είναι:

1. Αυξάνεται το ποσοστό των ενισχυόμενων δαπανών σε κτιριακές υποδομές, βοηθητικές εγκαταστάσεις και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου από το 40% στο 60%. Ειδικά για τις νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξάνεται το ποσοστό στο 70%. Ικανοποιείται έτσι το αίτημα πολλών συλλογικών φορέων και Επιμελητηρίων.
2. Αναστέλλεται η απαίτηση για προσκόμιση έγκρισης δανείου από τράπεζα. Πλέον ο επενδυτής μπορεί να προσκομίζει την έγκριση δανείου, αφού λάβει την έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης και πριν την έκδοση της απόφασης υπαγωγής. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η υποβολή των επενδυτικών σχεδίων, ξεπερνώντας τις σημερινές αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος.
3. Έως σήμερα απαιτούνται συνεχείς εγκρίσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης σε κάθε βήμα μιας επένδυσης. Αυτό αποτελεί άσκοπη γραφειοκρατία και το καταργείται. Εφεξής ο επενδυτής μπορεί να προβαίνει σε τροποποιήσεις του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, σε ποσοστό έως 10% του συνολικού προϋπολογισμού, χωρίς πρότερη έγκριση του υπουργείου Ανάπτυξης. Έτσι καθίσταται ο Επενδυτικός Νόμος πιο ευέλικτος.
4. Ενισχύεται η διαφάνεια και δημοσιεύονται όλες τις πληροφορίες κάθε επένδυσης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Μέσω ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος, ο επενδυτής μπορεί να γνωρίζει, ανά πάσα στιγμή, που βρίσκεται η υπόθεσή του. Και είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί πως εφαρμόζεται το μέτρο αυτό και στον παλαιό αναπτυξιακό νόμο 3299/2004, όπου παρουσιάστηκαν τα κρούσματα διαφθοράς.
5. Θεσπίζονται αποκλειστικές προθεσμίες. Το σκεπτικό αυτή της αλλαγής έχει να κάνει στο ό,τι δεν μπορεί το Κράτος να ζητά από τον επενδυτή να τηρεί αυστηρά τις προθεσμίες και οι υπάλληλοι να μην τηρούν καμιά προθεσμία. Σε περίπτωση που ένας υπάλληλος του υπουργείου δεν τηρήσει τις προθεσμίες του νόμου, τότε θα φέρει πλέον διοικητικές ευθύνες. Αντιμετωπίζεται έτσι το πάγιο πρόβλημα των καθυστερήσεων.
6. Αυξάνεται το όριο σώρευσης ενισχύσεων από 15 εκατ. σε 20 εκατ. ευρώ στην τετραετία.

Πηγή: eisodima.gr


Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: