Μπορείτε να ενημερώνεστε από το άλλο μας site: www.businessopportunities.gr

10/4/12

Ποιες δράσεις χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα JESSICA

Επενδύσεις και έργα αστικής ανάπλασης ανά την Ελλάδα (με την εξαίρεση του Ν Αιγαίου) προκηρύσσονται τις επόμενες ημέρες, με αρχή την Περιφέρεια Κρήτης. Η αξία των ανακυκλούμενων δανείων είναι 258 εκατ. ευρώ και προέρχονται από την πρωτοβουλία JESSICA.

Η πρωτοβουλία δανειοδοτεί μεταξύ άλλων επενδύσεις (δημόσιες ή ιδιωτικές) για την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε δημόσια κτήρια, τις «καθαρές» αστικές μεταφορές, τις δημόσιες μεταφορές, ποδηλατόδρομους, πολυτροπικές μεταφορές, αποκατάσταση “ιστορικών” κτιρίων, χώρους στάθμευσης και πρασίνου, διαμόρφωση υποδομών δρόμων, ευφυή συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου κυκλοφορίας., δράσεις οικολογικής καινοτομίας, καθώς και δράσεις ανάπτυξης τοπικής καινοτομίας.

Οι δράσεις θα χρηματοδοτούνται μετά τη σύνταξη Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα έργα να είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα, δηλαδή να παράγουν έσοδα, έτσι ώστε να καλύπτουν τη λειτουργία τους μακροπρόθεσμα και να φέρουν πόρους στην Περιφέρεια, ώστε να υλοποιεί μελλοντικά αντίστοιχα έργα. Τα έργα αυτά προωθούν τη συνεργασία των ιδιωτών με το δημόσιο, αφού επενδυτές καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις σε συνεργασία με τους Δήμους ή άλλους τοπικούς δημόσιους φορείς.

Επιλέξιμα για χρηματοδότηση σχέδια από το JESSICA είναι:

• Αστικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της ύδρευσης και αποχέτευσης, της ενέργειας κ.λπ.

• Χώροι της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, για τουρισμό ή άλλες αειφόρους χρήσεις.

•Επαναξιοποίηση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών εκτάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αποξήλωσης εγκαταστάσεων και της εξυγίανσης.

• Χώροι γραφείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τους τομείς της πληροφορικής ή της έρευνας και ανάπτυξης.

•Πανεπιστημιακά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών, βιοτεχνολογικών και άλλων εξειδικευμένων εγκαταστάσεων.

• Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης δημοσίων κτηρίων.

Οι «ενδιάμεσοι» για την διανομή των κονδυλίων είναι τράπεζες στις οποίες έχει γίνει η ανάθεση των Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης:

• Για τις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων η Εθνική

• Για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδας (Όμιλος Marfin)

• Για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου η EFG Eurobank

• Για τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας η Τράπεζα Πειραιώς

• Για την Περιφέρεια Κρήτης η Κοινοπραξία Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα γίνονται στις παραπάνω τράπεζες - Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης. Θα καλούν τους δυνητικούς δικαιούχους να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς ή σχήματα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με σκοπό την υλοποίηση έργων που αποτελούν τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αστικής ανάπτυξης.

Τα έργα αυτά πρέπει να παράγουν κοινωνικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι ανταποδοτικά με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορούν να επιστρέψουν τους επενδεδυμένους πόρους στο Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης.

Ο χρηματοδοτικός μηχανισμός JESSICA προωθείται από το υπουργείο ανάπτυξης με κονδύλια του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Τα έργα δεν θα χρηματοδοτηθούν με επιχορηγήσεις, αλλά με 100% ανακυκλούμενα δάνεια.

Πηγή: www.businessopportunities.gr)


Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: